ШКОЛАМА И РОДИТЕЉИМА ПРЕДСТАВЉЕНА МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА „ОСНОВИ БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ“

Министарство унутрашњих послова развило је електронску апликацију „Основи безбедности деце” за мобилне телефоне, коју свако дете, родитељ и наставник може да инсталира на свом мобилном андроид телефону у циљу заштите безбедности деце, речено је на састанку одржаном у општини Вождовац са темом безбедности деце у основним школама.

Командир Полицијске станице Вождовац Александар Игњатовић и заменик Горан Пантић позвали су школе и родитеље да се укључе у борбу против насиља у породици, вршњачког насиља, али и да обрате пажњу шта деца раде на интернету и друштвеним мрежама. Подаци говоре да је у 2018. години било преко 50 пријављених случајева насиља у школама.  Зато се у циљу превенције и препознавање насиља у поридици и школи, већ другу годину спроводе предавања по вождовачким школама. Полицијска станица  Вождовац је 2018. године одржала преко 1000 предавања, око 20 000 ученика четвртог  и шестог разреда, а заједно са ГО Вождовац претходно је спроведен и пројекат са одржаним трибинама о насиљу у породици „Да се не понови“.

Мирослав Поповић, руководилац Групе за борбу против дрога у ПС Вождовац, указао је на пораст броја малолетника извршиоца криминалног дела поседовања наркотика. Према његовим речима, битно је да се родитељи одазову предавањима о наркотицима која су почела да се спроводе у школама, како би могли да едукују своју децу и упознају их са свим опасностима овог порока.

Марија Станковић из Управе криминалистичке полиције за Град Београд објаснила је да захваљујући мобилној апликацији „Основи безбедности деце“, коју подржавају сви паметни телефони, основци и њихови родитељи могу пронаћи све потребне информације о опасностима у стварном и виртуелном свету, као и о томе како да реагују у непредвиђеним ситуацијама.

Из МУП-а наглашавају да су у склопу апликације, деци и родитељима доступни и корисни бројеви телефона, интернет и мејл адресе, као што су ватрогасци, хитна помоћ, родитељска и дечија линија, линије за пријаву вршњачког насиља у школама, насиља на интернету, линија за несталу децу и интернет адреса Центра за заштиту жртава трговине људима. Такође, за родитеље је направљена посебна рубрика – страница кутак за родитеље, где су дате препоруке родитељима како да њихова деца буду што безбеднија на улици, на путу од куће до школе, у школи, приликом повратка из школе, како да буду безбедна на интернету, како да се понашају у случају да се затекну у пожару или у некој другој ванредној ситуацији.

Скуп је сазвала Организација општинског савета родитеља, а присутни су били директори свих вождовачких школа, представници Предшколске установе „Чика Јова Змај“, Полицијске станице Вождовац, криминалистичке полиције, руководилац Актива директора Данијела Чоловић, родитељи из Општинског савета родитеља и родитељи представници школа, а испред ГО Вождовац члан Већа Општине задужен за предшколске и школске установе Милош Стојановић.

Поделите вест: