ЧАСОВИ ОДБРАНЕ ЗА ВОЖДОВАЧКЕ МАТУРАНТЕ

На данас одржаном састанку у општини Вождовац покренута је иницијатива да се у вождовачким средњим школама одрже часови на којима ће матуранти учити основне теме везане за одбрану земље. Овај предлог одржавања наставе од три информативна и једног практичног часа за ученике завршних разреда средњих школа, покренуло је Министарство одбране и упутило га Министарству просвете, науке и технолошког развоја, а спроводи се у сарадњи са градским Секратаријатом за образовање и дечју заштиту.

Према речима пуковника Драгана Стојчића, начелника  Регионалног центра Министарства одбране Београда, реализација наставе о темама из домена одбране и безбедности – од физичке до безбедности на сајбер простору, неопходна је управо деци која се са овим проблемима сусрећу на сваком кораку.

На овим часовима обрађиваће се основне теме, као што су: Место, улога и задаци ВС у систему безбедности Републике Србије; Војна обавеза у Републици Србији; Како  постати официр и професионални војник; Бојни отрови, биолошка и запаљива средства; Цивилна заштита и др. Предвиђено је да наставу држе стручна војна лица или наставници одбране, по материјалу и презентацији Министарства одбране.

На одржаном састанку у Општини реализацију наставе са представницима свих вождовачких средњих школа, договарали су Милош Стојановић, члан Већа општине Вождовац задужен за предшколске и школске установе, Саша Стојановић из Секретаријата за образовање и дечју заштиту, пуковник Драган Стојчић, начелник  Регионалног центра Министарстве одбране Београда и потпуковник Вујадин Видовић из Одељења за припрему одбране.

Поделите вест: