OPŠTINA VOŽDOVAC POSTALA PRISTUPAČNA ZA GRAĐANE SA OŠTEĆENjEM SLUHA

U Uslužnom centru Gradske opštine Voždovac, danas je u okviru svečanosti Moja opština – mesto za sve“, pušten u rad Indukcioni sistem za amplifikaciju govora za građane sa oštećenjem sluha. Montirani amplifikator govornog signala na šalteru omogućiće da svi koji imaju slušni aparat primaju jasniju zvučnu informaciju i mogu sami da komuniciraju sa službenicima, bez pomoći drugih.

Puštanju u rad Indukcionog sistema, pored predstavnika Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom koji realizuje projekat, prisustvovali su Nataša Stanisavljević, sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu, načelnik Uprave opštine Voždovac Marko Denčić i predstavnici policije, zdravstva i socijalnog rada.

„Mi želimo Grad i društvo jednakih šansi za sve građane Beograda. Ovaj uređaj služi da pomogne kako bi se lakše razumeli, a sve usluge koje pruža opština Voždovac bile dostupnije. Voždovac je četvrta opština u kojoj je uređaj uveden, a plan je da ga dobiju svih 17 opština“ – rekla je gradska sekretarka, napomenuvši da je Grad izdvojio novčana sredstva za njegovo uvođenje.

Načelnik Uprave Marko Denčić je naveo da najmanje što opština Voždovac može da učini jeste da postavi uređaj koji će osobama sa oštećenim sluhom omogućiti da koriste usluge kao i svi ostali građani, a sve u saradnji sa Beogradskim centrom i gradskim Sekretarijatom za socijalnu zaštitu.

Goran Šehović, predsednik Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom navodi da građani koji imaju slušni aparat novije generacije odmah prepoznaju indukcionu petlju, dok oni sa slušnim aparatima starije generacije, ova nalepnica sugeriše da je u blizini indukciona petlja, mali elektronski uređaj sa antenskim sistemom. „Oni mogu da prebace preklopnik i tada jako dobro čuju osobu koja je namenjena za prvi kontakt sa građanima. Mislimo da je to vrlo korisno i bitno pomagalo koje nije skupo, a ima pouzdanost elektronike“ – objašnjava Šehović.

Posle puštanja u rad Indukcionog sistema, u prostorijama Opštine održan je stručni skup na kome je predstavljena i promovisana indukciona petlja i obrazovni modul o korišćenju asistivnih tehnologija, u ustanovama koje imaju potrebu za postavljanjem indukcione petlje. Pored stručnog skupa, održan je i javni čas znakovnog jezika „Moje ruke govore”,  na kome su deca iz obrenovačke OŠ „Jefimija“ pevala uz znakovni jezik, koji su tako prbližili širem auditorijumu.

Podelite vest: