НОВИ ЕКСПОНАТИ ЗА ПОСЕТИОЦЕ МУЗЕЈА „АДЛИГАТА“

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „АДЛИГАТ” са Бањице, протеклог викенда је у оквиру Дана европске Баштине, у сарадњи са Општином Вождовац, организовало бесплатне посете Музеју књиге и путовања и Музеју српске књижевности, који се налазе у његовом саставу.

Ове године интересовање је било нарочито велико, са више десетина заинтересованих посетилаца. У музеју су овом приликом по први пут представљени ексклузивни експонати са острва Сулавеси из Индонезије, прслук од костију воденог бивола, репликa куће племена Торађа и оригиналне тау тау фигуре за гробна места тог народа.

Посетиоце су нарочито интересовале књиге на различитим материјалима, на пример на бамбусу, слоновом измету, јестиве на пиринчу, од најквалитетније свиле или са корицама од костију. У Музеју српске књижевности поред посвета Бранислава Нушића и Лазе Костића, посетиоци су се дивили и писму-песми Војислава Илића Млађег којим моли гувернера народне банке да му запосли сина, намештају са двора Обреновића, писму хајдук Вељка Петровића, легатима Миодрага Павловића, Милована Данојлића, породица Бешевић и Леко, Петера Урбана…

Поделите вест: