MOPEDISTI – NAJUGROŽENIJA GRUPA DVOTOČKAŠA NA VOŽDOVCU

Najugroženija grupa motorizovanih dvotočkaša na Voždovcu su mopedisti, pokazalo je istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja, zbog čega je ova opština izabrana za završnu u sprovođenju kampanje obuke mopedista, izjavila je danas direktorka Agencije Jasmina Milošević.

Dvotočkaši imaju 20 puta veću verovatnoću da dožive saobraćajnu nezgodu u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju i vrlo je značajno da sami znaju da se zaštite od nezgode, rekla je ona na predavanju o bezbednom ponašanju motociklista kao uesnika u saobraćaju, koje je danas održano u sali opštine Voždovac.

Predavanje je održano u okviru projekta pod nazivom „Trening bezbedne vožnje za motocikliste i mopediste“, koji već drugu godinu realizuje Agencija u saradnji sa Asocijacijom za bezbednost motociklista.

Predstavnik Asocijacije za  bezbednost motociklista Vladimir Jeftić, upozorio je je da je u svakoj devetoj saobraćajnoj nezgodi sa smrtnim ishodom učesnik dvotočkaš. Zahvaljujući povećanoj svesti učesnika  u saobraćaju navedene kategorije, u 2018. godini  u prvih pet meseci zabeleženo je smanjenje smrtno nastradalih  i povređenih dvotočkaša, pokazalo je istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja.

Polaznici bezbedne vožnje posle predavanja u Opštini, imali su priliku da svoja znanja, stavove i veštine potrebne za bezbedno učestvovanje u saobraćaju unaprede i tokom praktične obuke koja je održana na Adi huji.

Predsednik Skupštine opštine Voždovac Aleksandar Mirković je istakao značaj dobre saradnje lokalne samopurave sa predstavnicima Agencije i Asocijacije, što rezultira povećanjem bezbednosti svih učesnika u saobraćaju na Voždovcu.

Podelite vest: