SA PRIMENOM ZAKONA O STANOVANjU UPOZNATO VIŠE OD HILjADU VOŽDOVČANA

Više od 1000 Voždovčana upoznato je sa primenom Zakona o stanovanju i održavanju zgrada na tribinama koje je šest dana organizovala opština Voždovac, jedina opština koja je organizvala ovu vrstu edukacije za građane.

Direktnim razgovorima sa profesionalnim upravnicima i predsednikom Skupštine opštine Voždovac Aleksandrom Mirkovićem, zainteresovani predstavnici skupština stanara imali su priliku da saznaju sve o postupku registracije stambene zajednice i izboru  upravnika zgrade.

Koliko stanara je dovoljno za održavanje skupštine stanara? Koliko je stanara dovoljno da bi se izabrao upravnik zgrade? Kakva su prava podstanara? Gde se nalazi spisak profesionalnih upravnika? Koliko i kako će se plaćati rad upravnika? – samo su neka od brojnih pitanja na koja su strpljivo odgovarali profesionalni upravnici  Đorđe Aleksić, Dejan Vujičić, Dragan Ajčević i Gordana Strugar.

„Rok za formiranje skupština stanara  i izbor uprvnika zgrade ističe  12. decembra, do kada sve skupštine stanara moraju biti formirane“ – podseća predsednik Skupštine opštine Voždovac Aleksandar Mirković.

Prema njegovim rečima, ovaj Zakon bi konačno trebalo da uvede red u održavanju zgrada jer će, pored ostalog, stambene zajednice biti u obavezi da donesu odluku o visini naknade koja će biti izdvojena za hitne intervencije, tekuće i investiciono održavanje. Putem inspekcijskog nadzora preko opštinskog komunalnog inspektora, vršiće se nadzor nad primenom Zakona.

Kako su pojasnili profesionalni upravnici, Zakon propisuje obavezu da svi vlasnici stanova izdvajaju za troškove održavanja  i predviđa sankcije u vidu novčanih kazni za prekršaj u iznosu od 5.000 do 150.000 dinara. Kazne slede svima koji i pored rešenja opštinskih inspektora, ne omoguće nesmetano obavljanje radova, ne dozvole prolaz kroz svoj deo zgrade kako bi se pristupilo popravci, kao i ukoliko ne učestvuju u troškovima održavanja poput popravke krova, lifta i drugo.

Podelite vest: