OEBS POHVALIO OPŠTINU VOŽDOVAC ZA EDUKACIJU O BORBI PROTIV PORODIČNOG NASILjA

Prema broju sprovedinih akcija edukacije o borbi protiv porodičnog nasilja i odličnoj saradnji sa policijom, Saveta za bezbednost opštine Voždovac je jedan od najaktivnijih saveta u Srbiji, istakla je Marija Matijević iz OEBS-a, organizacije koja je svojom misijom podržala i finansirala projekat prevencije nasilja.

Opština Voždovaj je organizovala još jednu tribinu o nasilju u porodici, ovoga puta u Mesnoj zajednici „Banjica”.

Građani su imali priliku da od stručnjaka iz Policije, Javnog tužilaštva i Centra za socijalni rad saznaju kako prepoznati nasilje i koliko je važno pružiti podršku žrtvama nasilja u porodici, koje su najčešće žene i deca.

„Gledaćemo da se priča ne zaustaviti na ovim tribinama, jer je ovo jedna neprijatna tema o kojoj treba da se priča u svim mesnim zajednicama i prenese da nasilje ne sme da se trpi, a žrtve da se podstaknu da ga prijave“ – rekao je Član Veća opštine Voždovac Relja Ognjenović.

Komandir Policijske ispostave Beli potok Milan Miletić je, putem pripremljene video prezentacije, predstavio ciklični krug nasilja i objasnio da nasilje mora biti prvo prepoznato da bi se zaustavilo i sprečilo njegovo ponavljanje. Istakao je značaj osnaživanja žrtava nasilja i važnost podrške porodice i društva.

O potresnim, ali uspešno okončanim primerima iz svoje prakse, govorio je Predrag Milovanović, zamenik tužioca Drugog osnovnog javnog tužilaštva, navodeći podatak da je u poslednje vreme zabeležen porast broja prijava nasilja u porodici.

Milovan Perić, komandir Policijske ispostave Banjica naveo je statističke podatke prema kojima je u ovoj godini bilo 288 postupanja policijskih službenika po prijavi nasilja u porodici, od čega je u 64 slučaja određeno udaljenje nasilnika, dok su u dva slučaja učinioci bile žene. Na Voždovcu u 2016. i 2017. godini nije bilo ni jedno ubistvo.

Prema rečima rukovodioca voždovačkog Centar za socijalni rad  Dragog Šantića, ova ustanova putem formiranih internih timova nastoji da konstantnom razmenom podataka sa policijom i drugim organima pomogne žrtvama nasilja.

Podelite vest: