VOŽDOVAČKI PENZIONERI U POSETI GRADSKOM MUZEJU U VRŠCU

Dve grupe  penzionera sa Voždovca protekli vikend proveli su na dvodnevnom izletu obilazeći Vršac i okolinu.

Tokom prvog dana posetili su Gradski muzej u Vršcu koji je osnovan krajem 19. veka a u kojem se, među mnogima, izdvajaju dve postavke „Istorija zdravstvene kulture jugoistočnog Banata“ i „Sećanje na Paju Jovanovića“. Obe se nalaze u zgradi muzeja „Apoteka na stepenicama“, koja je ujedno bila prva i najstarija apoteka u Vršcu. Otvorena je 1784. godine pod imenom „Apoteka kod spasitelja“ i radila je sve do . Kuća u kojoj se apoteka nalazila bila je vlasništvo Aleksandra Jovanovića, polubrata čuvenog slikara, a 1971. godine je kao deo Gradskog muzeja pretvorena u izložbeni prostor.

Voždovački penzioneri su obišli i rimokatoličku crkvu sv. Gerharda od Sagrade, jednu od najvećih i najlepših katoličkih crkava na našim prostorima, kao i pravoslavni saborni hram i Vladičanski dvor u Vršcu, sedište vladike banatskog, koji je istovremeno i najstariji Vladičanski dvor Srpske pravoslavne crkve.

Drugog dana grupa izletnika je boravila u manastirima Mesić i Središte, a sa njima su ovaj vikend proveli i odbornici Skupštine opštine Voždovac Dragan Spasić i Stojan Jovanović, kao i član Veća Milan Todić.

Izleti u Vršac biće organizovani do kraja oktobra, a zainteresovani se mogu prijaviti na broj telefona 064 87 88 107svakog radnog dana od 8 do 16 časova.

Podelite vest: