„VOŽDOVAC – NEKAD I SAD“ KROZ FILM, REČI I SLIKE

U svečanoj sali opštine Voždovac, manifestacijom „Voždovac – nekad i sad“ – istoimenom projekcijom dokumentarnog filma i kratkim predavanjem, večeras su završeni Dani evropske baštine na Voždovcu.  U prikazanom dokumentarnom filmu, jedan od najstarijih Voždovčana, večeras prisutan devedesetčetvorogodišnji Zoran Jovanović, prisećao se svog odrastanja i života u Činovničkoj koloniji, ulicama Vojvode Stepe, Jove Ilića, Autokomandi, tadašnjoj periferiji Beograda. U kratkom predavanju o Voždovcu, posetioci su mogli da saznaju nešto više o nastanku, razvoju i zanimljivostima ove beogradske opštine, od izgradnje opštinskog zdanja 1930. godine do danas.

Vuk Mirčetić, koordinator Dana evropske baštine na Voždovcu, zahvalio je posetiocima što su došli na završnicu ove lepe manifestacije, koja je ove godine imala najbogatiju ponudu do sada, čak 14 različitih programa.  On je podsetio da je tema ovogodišnjih Dana evropske baštine upravo Nasleđei mi smo danas nastojali da spojimo ono što je Voždovac bio nekad i ono što je sad, da spojimo kulturu i tradiciju, sa modernom umetnošću“. On se ujedno zahvalio saradnicima  Fakulteta za primenjeni menadžmnjent, ekonomiju i finansije koji su pripremili dokumentarni film i predavanje o Voždovcu, kao i umetnici Ivani Strugarević na pripremljenoj izložbi slika.

Predsednik Skupštine opštine Voždovac Aleksandar Mirković, obratio se rečima da je ponosan što se Voždovac toliko razvio da je danas postao grad za sebe, spoj ruralnog i gradskog dela, sa blizu 200 hiljada stanovnika, brojnim osnovnim, srednjim školama i fakultetima. „Jako je teško, ali mi se sa velikom željom i entuziazmom trudimo da od našeg Voždovca učinimo što lepše mesto za život“ – istakao je Mirković i pozvao sve sugrađane, a posebno one najstarije koji su stvarali i gradili ovu opštinu, da kritikuju i daju svoje predloge za bolji rad rukovodstva. Potom je otvorio izložbu slika koju je pripremila mlada akademska umetnica Ivana Strugarević i pozvao sve da pogledaju njena dela iz Ciklusa apstraktnih slika „Kretanje“, prvi put izložena upravo na Voždovcu.

Slike iz Ciklusa „Kretanje“ poslednje su koje je Ivana Strugarević radila i, prema njenim rečima, obuhvataju seriju apstraktnih slika kroz koje istražuje sveobuhvatni tok kretanja energije, misli i emocija.

Inače, Ivana Strugarević pripada mlađoj generaciji, a po obrazovanju je stekla diplomu scenografa, koja joj je omogućila svestrano bavljenje umetnošću. Svoj talenat prezentuje kroz brojne samostalne i kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Do sada je realizovala devet samostalnih izložbi od kojih su neke bile u Galeriji Progres u Knez Mihajlovoj u Beogradu, u Muzeju grada Perasta, u Apolonijevoj palati u Sloveniji, zatim u Gradskoj galeriji Kotor itd.

Podelite vest: