PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ PORUČIO DANAS U JAJINCIMA: SLOBODA I NEZAVISNOST NEMAJU CENU I OBEĆAVAM DA ĆEMO IH ČUVATI BEZ OBZIRA NA SVE PRITISKE

„Jajinci su bili jedna od najstrašnijih fabrika smrti u Evropi, koja je radila po “strašnoj” rutini – doručak, ručak , večera, spavanje, streljanje“, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na komemorativnoj svečanosti u Spomen parku Jajinci.

Predsednik Vučić položio je venac na spomen obeležje na stratištu u Jajincima, gde je održana državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada stradalih u Drugom svetskom ratu. Posle Vučića, venac je položio i predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, zajedno sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić i ministri, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, predstavnici Grada Beograda, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od dvadeset država, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije, kao i veliki broj okupljenih građana.

“Kada bismo svaki dan obilazili ovo mesto i ostavili po jedan cvet za po jednu žrtvu i da izgovorimo po jedno ime trebalo bi nam više od 220 godina za sve. A zamislite koliko godina bi nam bilo potrebno za sve žrtve svih užasa na ovim prostorima, i to samo u poslednjih 100 godina… Nemamo mi toliko vremena, niko ga nema”, poručio je predsednik Srbije u obraćanju.

„Mi hoćemo da investiramo u život i budućnost u dogovore, razmevanje, mir i rad koji taj mir obezbeđuje“, rekao je Vučić i dodao – „danas se mi ponosimo antifašističkom prošlošću na kojoj Srbija piše svoju budućnost slobodne, nezavisne i suverene zemlje koja ne želi ništa tuđe, ali neće dati ono što pripada srpskoj državi i narodu“. On je kazao da će bez obzira na pritiske Srbija istrajati na putu ka slobodi i nezavisnosti.

Skupu na komemoraciji na stratištu u Jajincima, obratio se i preživeli logoraš i predsednik Udruženja logoraša i potomaka “Jasenovac” Slavko Milanović, koji je rekao da Srbija ima istoriju “bogatu” ratom i da je stekla status stradalog naroda. Naveo je da je Beograd tokom rata imao najveći broj logora, kao i da je u Jajincima najviše žrtava streljano. “Zato mi danas glasno govorimo, iako bi samo ćutali ili vrištali od bola. Moramo učiniti sve da nacizam ostane u prošlosti, zato se moramo sećati svake žrtve, da se ne ponovi”, rekao je Milanović.

U Jajincima, na području sadašnjeg velikog memorijalnog parka, nacisti su od 1941. do 1944. godine ubili više od 60.000 ljudi, Srba i Jevreja, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.Žrtve su okupatori dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta.

Veliki memorijalni park u Jajincima u okviru koga je spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine.

Podelite vest: