NA AVALI OTPOČELI „DANI EVROPSKE BAŠTINE NA VOŽDOVCU“

Obeležavanje programa „Dani evropske baštine na Voždovcu“ ove godine otpočeli su na najvišoj beogradskoj i voždovačkoj planini Avali. Povodom manifestacije „Dan pešačenja u Srbiji“, planinarski savezi Srbije i Beograda, u saradnji sa Gradskom opštinom Voždovac, JP „Srbijašume“ i MZ „Beli potok“  organizovali su proteklog vikenda akciju „Pešačenjem do zdravlja“ na Avali.  Na ovaj način, uz učešće planinarskih klubova „Avala“, „Avanturista“, „Dunav“ i „Balkan“, obeležena je desetogodišnjica proglašenja Avale za predeo izuzetnih odlika.

U pešačenju po Avali, učestvovalo je ukupno 611 učesnika, od čega 12 osnovnih škola, dve srednje škole, dva fakulteta i 12  planinarskih klubova iz cele Srbije.

Takođe je održano i orijentiring takmičenje, na kome su učestvovala deca iz osnovnih škola, raspoređena u 17 ekipa po 3 člana. Na kraju programa sve ekipe učesnice su dobile zahvalnice za učešće u akciji.

Najmlađem i najstarijem učesniku kao i najmasovnijoj osnovnoj školi i majmasovnijem planinarskom društvu dodeljeni su pehari i zahvalnice, dok su pobednici u orijentiring takmičenju za prva tri mesta dobili zaslužene medalje.

Na terasi Planinarskog doma „Čarapićev brest”, skupu mladih planinara i ljubitelja Avale, ispred Gradske opštine Voždovac, obratio se Vuk Mirčetić. On je u ime predsednika Aleksandra Savića pozdravio sve učesnike, naglasivši da Opština akcijom „Pešačenjem do zdravlja“ otvara manifestaciju „Dani evropske baštine na Voždovcu“, ove godine u okviru obeležavanja  značajnog datuma uspostavljenog 24. decembra 2007. godine – desetogodišnjicu proglašenja naše Avale za predeo izuzetnih odlika.

Podelite vest: