ODRŽANA MANIFESTACIJA „DANI SRPSKE NA VOŽDOVCU“

Više od stotinu igrača i pevača kulturno umetničkih društava iz Banja Luke i sa Voždovca izveli su večeras, pred brojnim posetiocima USC „Voždovac“, program pod nazivom „Nazdravimo – zapjevajmo, zapjevajmo – zaigrajmo“.

U okviru programa „Dani Srpske u Srbiji“, koji u Beogradu traje od 15 – 21. septembra, opštini Voždovac pripala je izuzetna čast da bude jedan od domaćina ovogodišnje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji”. Svečanost je otvorio je predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić pozdravnim rečima: „Večeras smo se okupili vođeni idejom očuvanja jedinstva, zajedništva, identiteta, unapređenja saradnje, ali i u znak podrške koju Voždovac, Beograd i Srbija pružaju našem narodu zapadno od Drine.  Između nas ne postoji granica, mi smo jedan narod, pripadamo jedni drugima, delimo prošlost i borimo se za bolju budućnost. Zahvalnost za osnaživanje naših odnosa, negovanje kulture, tradicije, kao i za nesebičnu pomoć koju i moralno i zakonski imamo pravo da pružamo, dugujemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a cilj nam je da njegov primer sledimo, jer smo zajedno jači“.

Potom se pozdravnim rečima obratio Mirko Bajić iz Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, zahvalivši se na toploj dobrodošlici i pruživši podršku organizaciji ovako lepe manifestacije na Voždovcu.

Na početku programa Zdravicu je uputio Jovica Jelisavac, a nakon njega nastupili su guslar Milovan Ćulum, vokalna solistkinja Anđela Delić, Muška pjevačka grupa Kulturno umjetničkog društva „Srpski vitezovi“ iz Banja Luke, dok je stihove govorio pesnik dr Mirko Ljubanić. KUD-ovi „Lira“, „Radost“ i „Vojvoda Stepa“ sa Voždovca izveli su splet srpskih narodnih igara i kola, a na kraju programa svi učesnici zajedno su odigrali Užičko kolo.

Na kraju svečanosti, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić uručio je zahvalnice Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu i rukovodiocima kulutuno umetničkih društava koji su za svoj nastup pobrali veliki aplauz publike. Po završetku programa, svi posetioci imali su priliku da pogledaju štandove sa rukotvorinama izloženim za ovu priliku.

Maifestaciji, koju su organizovali Gradska opština Voždovac i Udruženje „Kulturart Voždovac“, prisustvovali  su izaslanik Partijarha srpskog Irineja arhijerej Branko Topalović, predstavnici Predstavništva RS u Beogradu, predstavnici fakulteta i udruženja sa Voždovca i brojni drugi gosti.

Podelite vest: