ПРОЈЕКАТ “ПОГЛЕДАЈ БАЊИЦУ ИЗ ДРУГОГ УГЛА”

У вртићу „Љоља“ у улици Црнотравска 11а, у четвртак 7. фебруара 2013. године пред бројним посетиоцима, одржана је мултимедијална презентација о историјату насеља Бањица, које постоји још од неолитског периода. Пројекат под називом „Добар дан“ спроводи уметничко удружење Базаарт, у оквиру програма „Арт4а“ и пројекта „Реци добар дан и погледај Бањицу из другог угла“.

Присутне је, кроз причу о шест миленијума живота на Бањици, водио мултимедијални уметник Зоран Рајшић, а подршку му је пружила и биолог Александра Затезало. Специјални гост био је Тимоти Џон Бајфорд, познати редитељ и орнитолог, који се већ годинама бори за заштиту бањичке шуме на Вождовцу, која је, иначе, Бањичка сврстана у ИИИ категорију као значајно природно добро према категоријама ИУЦН.

–Бањица је, захваљујући бањичкој шуми, јединствен и изузетно важан екосистем за Београд и на почетку XXИ века, који је сачуван управо акцијом локалне заједнице и освешћених појединаца – истакнуто је на састанку. Говорници и гости састанка су се сложили да ово мора бити само први од бројних дружења предвиђених у оквиру пројекта „Реци добар дан и погледај Бањицу из другог угла“.

Предавање је изазвало велико интересовање житеља Бањице, а испред Градске општине Вождовац скупу је присуствовао Бранислав Драговић, начелник Одељења за финансије.

Поделите вест: