PRVA BEOGRADSKA PROMOCIJA KNjIGE “DR REJ I ĐAVOLI”

Književni serijal „Savremenici“, koji je ustaljena književna tribina Gradske opštine Voždovac godinama unazad, počeo je ove godine sa predstavljanjem knjige i istoimenog filma „Dr Rej i đavoli“ Dinka Tucakovića. U četvrtak, 31. januara 2013. godine, u prepunoj svečanoj sali pred uglavnom mladom publikom govorio je autor Dinko Tucaković, a medijator večeri bio je književnik Zoran Bognar.

Roman i film govore o Beogradu šezdesetih godina prošlog veka, kada su ulaganja u filmsku umetnost bila velika, te je tako nastala i ideja da se osim komunističkih ratnih epopeja napravi i film koji bi dobio prestižnog „Oskara“. Tito je ovaj ambiciozni zadatak poverio kontraverznom američkom reditelju Nikolasu Reju, čiji je boravak u Beogradu obavijen misterijom. A zasluga za ovu beogradsku misteriju kojom se bave knjiga i film pripada legendarnom Ratku Draževiću, agentu UDBE i direktoru Avala filma. On je osmislio ideju da slavni holivudski reditelj snimi spektakl o Marku Polu u Jugoslaviji i time zavredio glavnu ulogu u knjizi i filmu „Dr Rej i đavoli“.

Ono što je najdragocenije u romanu, kao i u istoimenom filmu, je slika Beograda pre nekoliko decenija. Dinko Tucaković je napravio posvetu glavnom gradu jedne davne Jugoslavije koji je sjajnim filmovima, umetnicima i bogatim kulturnim životom nastojao da se izbori za epitet svetske kulturne metropole. On je to svakako i bio – što zahvaljujući umetničkoj eliti, što zahvaljujući prepoznatljivom šarmu.

Punu podršku održavanju književnih večeri daje predsednik opštine Voždovac dr Dragan Vukanić, koji je za 23. februar najavio predstavljanje književnog opusa Bože Glogovca.

Podelite vest: