200. DUHOVNA TRIBINA U ZGRADI OPŠTINE VOŽDOVAC

U zgradi Opštine Voždovac održana je sinoć svečanost povodom retkog jubileja – 200. Duhovne tribine koje već punih devet godina organizuje Hram svetog Trifuna. U uvodnom delu mnogobrojne goste ovog duhovnog slavlja pozdravio je protojerej stavrofor Dejan Dejanović, zahvalivši se prvim ljudima opštine Voždovac koji su im pružili srdačno, pravoslavno, bratsko gostoprimstvo.

U svom obraćanju Vladika Atanasije Rakita je podsetio da su bogati plodovi duhovnog rada cenjenog prote Dejana koji je otpočeo sa organizovanjem tribina sa blagoslovom počivšeg Patrijarha Pavla. “Otac Dejan je sin Crkve Pravoslavne kod Srba. On je u službi Hristovoj, služi ovom gradu- svima koji žive u njemu i trudi se das se na ovom mestu čuje glas Jevanđelja Hristovog i da se projavljuju vrline Hristove kroz članove Crkve.

Najavljujući sledeće govornika, predsednika Opštine Voždovac dr Dragana Vukanića, Vladika Atanasije Rakita je podsetio da je predsednik često na liturgijama u Voždovačkim crkvama.

– Sa posebnim zadovoljstvom pozdravljam Visokopreosvećenog vladiku Atanasija Rakitu, domaćina ovih duhovnih tribina protojereja stavrofora Dejana Dejanovića, sve prisutne goste koji gotovo dve godine skupštinsku salu naše opštine koriste na najbolji mogući način – da u duhovnom dijalogu sa najznamenitijim crkvenim i ličnostima iz umetničkog i javnog života Srbije pogovore o raznim temama – od duhovno-crkvenih, preko moralno-vaspitnih, istorijskih, umetničkih i društveno-aktuelnih – istakao je dr Vukanić.

– Posebno smo ponosno što smo kao Opština mogli da vam ponudimo adekvatne uslove za kontinuirano održavanje duhovnih tribina, čiji jubilej danas obeležavamo. Za 9 godina održali ste 200. duhovnih tribina i uticali na duhovno buđenje generacija Beograđana. Upoznat sam sa činjenicom da značajan broj Voždovčana redovno prati Duhovne tribine koje organizuje Hram Svetog Trifuna.Sa velikim zadovoljstvom podržaćemo Vaše napore da Srbija u Evropu uđe sa najdragocenijim blagom-svojim svetosavljem , o čemu svedoče i vaši i naši napori – izjavio je dr Vukanić.

U duhovno umetničkom programu učestvovali su vokalni duet “Pirg”, grupa koja neguje urbanu duhovnu muziku “Svetlost i večnost”, Ljubica Aćimović, braća Mihajlo i Milutin Jocić i grupa “Živa voda” koja neguje autorsku muziku inspirisanu srpskom i pravoslavnom muzikom.

Поделите вест: