POLAGANjEM VENACA OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENjA RIPNjA

Dan oslobođenja Ripnja obeležava se 13. oktobra, u znak sećanja na 800 boraca iz Ripnja koji su 1945. godine  oslobodili mesto od nemačkog okupatora i neprijateljsku vojsku potisnuli prema Avali. U oslobađanju terena stigli su do Sremskog fronta, gde je izginulo 156 boraca.

Odavanjem počasti mladim Ripanjcima vence su na Spomenik palim borcima položili predsednica Opštine Voždovac Bojana Jakšić i zamenik predsednice Slobodan Simonović, predstavnici MO SUBNOR Ripanj, OO SUBNOR Voždovac i GO SUBNOR Beograd.Predsednica Jakšić je u obraćanju prisutnim građanima istakla da je ovo izuzetan datum u istoriji Ripnja kada se sećamo 800 hrabrih boraca koji su oslobodili mesto od nemačkog okupatora.

„Danas polažemo vence u spomen na 156 poginulih tokom borbi, a čija su imena upisana na  spomenik ispred kojeg mi stojimo, 80 godina kasnije. Važno je da ih se setimo i da ih pamtimo jer je to naša obaveza ali i čast što imamo tako hrabre pretke koji su se borili protiv najvećeg zla koje je zadesilo svet i dali svoje živote da bismo mi danas živeli u miru. Slava im“, rekla je Jakšić. Folklornim nastupom i članovi KUD-a „Milan Đ. Milićević” obeležili su ovaj važan dan u istoriji.

Venci su položeni i na spomenik starih ratnika oslobodilaca od 1914 – 1918. godine.

Podelite vest: