DODELjENE NAGRADE DEČJE KRITIKE „DOSITEJEVO PERO“

Autorima najboljih dečjih knjiga, književnicima Goranu Markoviću i Simeonu Marinkoviću danas su uručene nagrade – 28. Dostijevo pero, za dela “Gabi hrabro srce Beograda” i “Moja Srbija”.

Drugu nagradu “Dositejevo pero” za mlađi uzrast osvojila je knjiga „Madagaskarska avatura“ koju je napisao Pop D. Đurđev, a treću „Vrtoglavi dani u Plavoj šumi“ čiji je autor Zoran Penevski. U kategoriji knjiga napisanih za uzrast starijih osnovaca drugo mesto je osvojilo delo Aleksandre Jovanović „Petra je stvarno otišla“, a treće „Serafina krin i poslednji grifon“ Aleksandre Filipović.

Prestižne nagrade dodelile su članica Veća Opštine Voždovac za obrazovanje Snežana Petronijević i članica Veća Opštine Voždovac za kulturu Ivana Banjac.

„Želim sve da vas pozdravim u ime predsednice Opštine Voždovac Bojane Jakšić i da vam čestitam. Nagrada “Dositejevo pero” okuplja veliki broj dece i sve one koji stvaraju za decu. Još jednom čestitamo laureatima i želimo još mnogo uspeha“, rekla je okupljenima članica Veća Snežana Petronijević.

O nagradama je odlučivao žiri sastavljen od skoro 200 beogradskih đaka, a odluku su doneli čitajući 48 knjiga domaćih autora objavljenih 2023. godine. Takođe, učestvovale su i autorske knjige iz Republike Srpske kao i izuzetak – bajke koje je objavila ambasada Kazahstana. U programu je učestvovao Hor OMŠ „Petar Konjović“.

Podelite vest: