ОТВОРЕН ПАРК МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКЕ СОЛИДАРНОСТИ НА БАЊИЦИ

Као резултат овогодишњег пројекта међугенерацијске сарадње Републичкиог фонда ПИО, под називом „Заједно до здравих навика”, отворен је Парк међугенерацијске солидарности у улици Добривоја Исаиловића на Бањици. Парк су отворили директор Фонда ПИО Реља Огњеновић и Александар Максимовић, члан Већа Градске општине Вождовац, заједно са сарадницима, децом и пензионерима.

Овај обновљени парк замишљен је као целина на отвореном у којем ће млади и старији подједнако проводити време у рекреацији и уживању. За старије суграђане постављени су столови за стони тенис, парковске клупе за одмор, док је за најмлађе постављен комплетан дечији мобилијар и безбедна подлога.

“Данас смо овде где отварамо други по реду парк Међугенерацијске солидарности, на Бањици. Претходне године смо то урадили у Бачкој Паланци. Оно што нам је јако важно да покажемо да, поред повећања пензија од 14,8 одсто, поред 22.000 пензионера које смо ове године послали у бање на десет дана, поред 55.000 пакета, поред плаћања Олимпијаде за пензионере, где комплетна држава учествује са свим њиховим удружењима, дошли смо и до паркова где ћемо наше пензионере укључити у друштвени живот и после њиховог радног века, где ће они својим искуством, својим годинама утицати на наше младе, као што и слоган наше кампање каже: „Заједно до здравих навика”. Да стари покажу младима да је битно и да уче, битно је да се школују, али оно што нам је важно јесте, да усадимо спортски дух у наше младе људе како би они сутра, као спортисти од детињства, имали мотив више да се боре и на послу и у свом крају, у Месној заједници Бањица и на Вождовцу, али и у целој држави Србији”, изјавио је директор Фонда ПИО Реља Огњеновић

Он је поновио да држава Србија брине о својим пензионерима и да ће гледати да пензије прате плате.

“Оно што могу да вам кажем је да смо у првом кварталу дошли до 47,9 посто учешћа пензија у платама и гледаћемо да ове године постигнемо, да идемо и преко тога, да пређемо фамозних 50 посто јер само на тај начин можемо да учинимо да наши пензионери данас живе боље него што су живели јуче”, истакао је Огњеновић.

Приликом посете парку, представници Фонда и Општине, заједно са пензионерима и децом, симболично су засадили и два стабла купасте каталпе, уз већ засађене саднице јапанске трешње и жбунастог украсног биља којима је оплемењен парк,  како би на тај начин указали на важност међугенерацијске сарадње, а организована је и забава за најмлађе посетиоце, уз мноштво дечијих анимација.

И овај међугенерацијски парк Фонд је отворио са идејом да и то убудуће буде један од модела изградње моста међу различитим генерацијама.

Циљ пројекта Међугенерацијска сарадња је да се истовремено ангажују и млади и старији и да се оствари добра комуникација између свих генерација, уз идеју да старији пренесу млађима знање и искуства а млади да подуче старије савременим вештинама модерне технологије, и да сви заједно, кроз бригу једних о другима и социјално одговорну активност, дају допринос друштву.

Поделите вест: