ODRŽANA TRIBINA POVODOM SVETSKOG DANA PORODICE

Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju – Voždovac je povodom 15.maja Svetskog dana porodice organizovalo tribinu pod nazivom „Značaj podrške porodici dece i osoba sa smetnjama u razvoju – lična i stručna iskustva“, na kojoj su  govorili psiholog Miloš Stanković, direktor stacionara „Zvečanska“ Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Marijana Taranović Todorović sekretar Saveza MNRO Srbije i Zorka Vuković psihološkinja i  psihodramska terapeutkinja pod supervizijom.

U ime Opštine Voždovac dobrodošlicu je poželela članica Veća za socijalna pitanja Ivana Banjac, a u ime Ministartsva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tribini je prisustvovala Julijana Stanisavljević.

Brojni roditelji dece sa smetnjama u razvoju, kao i predstavnici udruženja koja se bave podrškom prisustvovali su diskusiji u okviru koje je ukazano na probleme ovih porodica.

Jadan od prvih problema sa kojima se roditelji susreću je neadekvatan pristup lekara prilikom saopštavanja dijagnoze da dete ima smetnje u razvoju kada je psihološka podrška više nego neophodna zbog šoka koji svaki roditelj doživi. Takođe, problem je i što nema institucionalne podrške u prvim danima i periodu adaptacije osim u slučajevima kada se dete daje u stacionar.

O podršci porodicama koje podižu decu sa smetnjama u razvoju i svom iskustvi govorila je mama Suzana čije dete pripada ovoj osetljivj grupi koja rekla je da su joj najaveća podrška drugi roditelji sa istim dilemama, nedoumicama, preprekama na koje nailaze i da veoma rado ide na sastanke.

Zorka Vuković je predstavila rad psihodramske grupe za roditelje koja radi u okviru Udruženja „Živimo zajedno“, a Miloš Stanković je govorio o projektu Impuls- dnevno tretmanskom centru za decu.
U ovom centru roditelji mogu da ostave svoju decu u periodu od 8-14 časova kako bi imali vremena da rade, obave administrativne i druge poslove ili vreme posvete sebi.

Jedan od projekata Saveza MNRO koji je pokrenut kao podrška porodicama jeste „Mala škola za decu i roditelje“ , odnosno sedmodnevne radionice u kojima se radi paralelno sa decom i roditeljima kako bi se podstakla rehbilitacija dece i oslobađanje roditelja od traume kroz rad sa stučnim licima.

Tribinu koju je organizovalo Udruženje  za pomoć MNRO Voždovac vodile su predsednica Udruženja Marina Cikuša i sekretar Ivana Milošević.

Ove tribine imaju za cilj da se čuju svedočenja roditelja o svakodnevnim institucionalnim preprekama na koje nailaze, kao i da se u javnosti bolje razume položaj ove osetljive grupe.

Podelite vest: