DAN SEĆANjA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA, GENOCIDA I DRUGIH ŽRTAVA FAŠIZMA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Današnji dan posvećen je sećanju na Srbe, Rome, Jevreje i sve žrtve stradale u masovnim zločinima na teritoriji okupirane Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

Taj datum je izabran zato što su u noći između 21. i 22. aprila 1945. godine dve grupe sa više od 1000 logoraša pokušale da se probiju iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. Spasilo se samo njih 91.

Tokom Drugog svetskog rata uhapšeni ilegalaci i antifašisti dovođeni su na Voždovac, u sabirni logor „Topovske šupe“ na Autokomandi, u Tabanovačkoj ulici, a zatim su zatvarani u logor „Banjica“, naveći koncentracioni logor na područiju okupirane Srbije.  Kroz ovaj zloglasni logor prošlo je 250 hiljada ljudi, od čega je 30 hiljada streljano na stratištu u Jajincima.

Strelište na kome su nemački okupatori od 6. jula 1941. do 6. novembra 1943. godine streljali više od 80 hiljada građana Beograda i Srbije, među kojima su sestre Bukumirović – Srbijanka i Jovanka, dr Nenad Parenta, Leontina Kraus, porodica Trajković i mnogi drugi Voždovčani koji su hrabro pružali otpor okupatoru. Danas je na tom mestu spomen –park u kojem od 1988. godine stoji spomenik u obliku stilizovane ptice raširenih krila, rad vajara Vojina Stojića.

Zločin koji je počinjen tada, generacije pokušavaju da otrgnu od zaborava, kako žrtve ne bi ostale samo brojevi u knjigama i statistikama.
Važno je da znamo i prenosimo mlađim naraštajima šta se događalo na mestima pored kojih svakodnevno prolazimo, kao i ko su bili pojedinci čija imena nose voždovačke ulice i ustanove.

Gradska opština Voždovac i na današnji dan čuva sećanje na otpor i borbu protiv fašizma koju su vodili, jer je to naš dug i zalog za buduće generacije.

 

Podelite vest: