20. MART-NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Među značajnim datumima Kalendara javnog zdravlja je i 20. mart – Nacionalni Dan borbe protiv raka dojke, čijim se obeležavanjem podstiče veća pažnja javnosti na raspostranjenost ove maligne bolesti i na značaj unapređenja informisanosti žena o važnosti preventivnih pregleda i njenom ranom otkrivanju.

Cilj obeležavanja ovog datuma je da se podigne svest opšte javnosti, o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

U organizaciji Službe za polivalentnu patronažu 20. marta 2024. godine od 7.30 do 10.00 časova, u “Kutku zdravlja” (ul. Ustanička 16, u holu kod laboratorije) i u istom terminu ,,Kutak zdravlja 2“  (ul.B.Oslobođenja 86a, amb. Jajinci) i kroz rad u porodicama biće pruženi sledeće usluge/sadržaji:

• Savetovanje o primeni intervencija u životnom stilu: prestanak pušenja,
ograničavanje konzumiranja alkohola, izbegavanje suvišnog izlaganja suncu, zadržavanje prosečne težine, konzumiranjem zdrave hrane, vežbanje, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

• Ukazivanje na značaj ličnog učešća pojedinca u borbi protiv raka.

• Podizanje svesti građana o značaju preventivnih pregleda, ranog otkrivanja bolesti čiji se ishod može poboljšati adekvatnim lečenjem, negom i rehabilitacijom uz odgovarajuće zbrinjavanje.

• Zakazivanje preventivnih pregleda-Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba
za zdravstvenu zaštitu odraslih stanovnika.

Podelite vest: