ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U ČAST VOJVODI STEPI STEPANOVIĆU

I ove godine je tradicionalno održana svečana akademija posvećena slavnom vojvodi Stepi Stepanoviću u njegovoj rodnoj kući u Kumodraž selu.

Vence na spomenik Stepi Stepanoviću u centru Kumodraža i na spomen ploču u rodnoj kući položili su državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, članovi Veća Opštine Voždovac Dragan Životić, Ivana Banjac i Dragan Rajić, ispred Ministarstva odbrane – Uprava za tradiciju, standard i veterane major Ljubiša Lekić, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 Ivan Stratimirović i predstavnici Saveza rezervnih vojnih starešina Voždovca.

Povodom 11. marta kada se navršava 168 godina od rođenja Stepe Stepanovića na istorijske činjenice, važne bitke, detinjstvo i školovanje Stepe Stepanovića i danas su podsetili državni sekretar Zoran Antić, praunuk Vojvode Stepe, Dragiša Stepanović, istoričar Saša Anđelković – direktor OŠ „Vojvoda Stepa“, učenice ove škole Aleksandra Stanković i Elena Stepanović, inače potomak Vojvode Stepe – pesmama o slavnom vojskovođi, u prisustvu predstavnika Muzeja grada Beograda, članova KUD-a „Avalski cvet“ iz Pinosave i velikog broja građana.

„Ako je neko u sebi okupio sve vrline srpskog naroda i sve oko sebe činio boljim, onda je to zasigurno Stepa Stepanović. Bio je voljeni oficir koji je delio sudbinu svojih vojnika, junak Cerske bitke, vojvoda koji je probio Solunski front, ministar vojni, komandant koji nikada nije povukao naređenje i, nadasve, skroman čovek iz naroda koji se vodio parolom “Sve za državu”, istakao je sekretar Antić.

Podelite vest: