PROJEKTI DIREKCIJE ZA GRAĐEVINSKO ZEMLjIŠTE I IZGRADNjU BEOGRADA U NASELjU PADINA

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je na inicijativu opština Voždovac i Zvezdara uvrstila u program za ovu godinu izradu tehničke dokumentacije za realizaciju saobraćajnice  Milovana Vidakovića, kao i povezivanje ove saobraćajnice sa ulicom Miljana Miljanića koje je predviđeno projektom za opremanje lokacije buduće škole u ovom naselju za šta je takođe započeta izrada tehničke dokumentacije.

Prema analizi Direkcije realizaciji kanalizacije u naselju Padina moći će se pristupiti tek kada se steknu uslovi za realizaciju Novog Kumodraškog kolektora čiji je jedan manji deo izveden, a za za ovu godinu je predviđena izrada hidraulične analize tehničke dokumentacije Novog kumodraškog kolektora kao i Retenzije R1 i R3

U prethodnom periodu završena je tehnička dokumentacija retenzije R1, ali se zbog nemogućnosti uklanjanja jednog objekta u zoni retenzije, nije mogla dobiti građevinska dozvola i pristupiti izvođenju radova.

Sekundarna mreža ne može da bude realizovana prema postojećem planskom dokumentu zbog nelegalnih stambenih objekata koji se nalaze na trasi planirane saobraćajnice Kumodraška Nova, uz koju treba da bude urađena i pripadajuća infrastruktura.

Prema drugom planiranom rešenju za izgradnju sekundarne mreže i sagledavanjem faktičkog stanja moguće je uvesti kanalizaciju iz pravca ulica M.Polita Desančića, Irske desete divizije, preko ulice Nikole Bešovića, formirane parcele Kumodraške nove (u delu gde nema izgrađenih objekata) i Jovana Derića  u planiranu kanalizaciju u Mitrovdanskoj ulici.

Programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za period januar-mart 2024. i projekcijom za period april-decembar 2024. godine predviđeno je da se raspiše javna nabavka i ugovori izrada tehničke dokumentacije. Pokrenut je postupak deobe parcela za proširenje Mitrovdanske ulice.

Sve ove aktivnosti iziskuju vremenski period od najmanje 5-6 godina, pod uslovom da se obezbede finansijska sredstva, kako bi se realizovao ceo sistem. Pod uslovom da se ugovaranje izrade tehničke dokumentacije obezbedi u toku 2024. godine, do druge polovine 2026. godine bi se radila tehnička dokumentacija, nakon čega bi se raspisivale javne nabavke za izvođenje radova.

Sva druga rešenja privremenog rešavanja, naročito kišne kanalizacije i njenog sprovođenja do postojećeg Kumodraškog potoka nemaju planskog osnova za realizaciju.

 

Podelite vest: