Generalu Božidaru Boži Jankoviću danas otkriven spomenik, a Voždovčani ponosno imaju godinama jednu od centralnih ulica – Bože Jankovića

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović i predsednica Gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić prisustvovali su osvećenju i otkrivanju spomenika đeneralu Božidaru Boži Jankoviću, u Karađorđevom parku.

Posle otkrivanja spomenika, koji se nalazi u blizini Spomenika i groblja oslobodiocima Beograda 1806. godine, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve osveštalo je spomen đeneralu, nakon čega su položeni venci.

Ministar odbrane Miloš Vučević istakao je kako je počastvovan što prisustvuje ovom događaju i naveo tri razloga zbog kojih je važno da se ovaj spomenik otkrije:

– Ovim činom klanjamo se senima jednom od nasposobnijih i najzaslužnijih srpskih oficira iz vremena oslobodilačkih ratova. Đeneral Janković je učestvovao u čak šest ratova od 1876. do 1918. godine. Izuzetnu vojnu karijeru tokom koje je nizao značajne komandne dužnosti. Bio je profesor Vojne akademije, urednik časopisa “Ratnik”, urednik službenog vojnog lista i predsednik Vojno-disciplinskog suda. Obavljao je dužnost ministra odbrane, aktivno je pružao doprinos odbrambrenim sposobnostima Srbije i kada je bio u penziji – istakao je ministar.

Predsednica Opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić istakla je da je danas otkriven zasluženi spomenik generalu Božidari Boži Jankoviću u Beogradu. „Opština Voždovac i Voždovčani ponosno godinama imaju jednu od centralnih ulica posvećenu ovom generalu“, istakla je ona.

Božidar Janković bio je srpski general i ministar vojni, učesnik Srpsko-turskih, Srpsko-bugarskog, Balkanskih i Prvog svetskog rata. U Balkanskim ratovima bio je komandant Treće armije, koja je oslobodila Kosovo, a u Srpsko-bugarskim ratovima učestvovao je u odsutnim bitkama kod Ovčeg Polja i Bregalnice. Janković je posle Prvog svetskog rata bio komandant Četvrte armijske oblasti, sa sedištem u Zagrebu, sve do smrti 1920. godine.

Podelite vest: