OBELEŽENO 79 GODINA OD OSLOBOĐENjA BEOGRADA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Povodom 20. oktobra – Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, danas su položeni venci na Spomen – groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine i na Spomenik poginulim sovjetskim ratnim veteranima na Avali, koji su nastradali u avionskoj nesreći 20 godina posle oslobođenja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je povodom obeležavanja 79. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, rekao da Srbija kroz obeležavanje ovog dana potvrđuje svoju istorijsku opredeljenost da bude na pravoj strani koja se bori protiv nepravde.

“Mi ovim potvrđujemo istorijsku opredeljenost srpskog naroda za antifašizam i antinacizam, jer su upravo ta dva zla, nacizam i fašizam, u toku 20. veka našem narodu, kao i mnogim drugim narodima Evrope i sveta, naneli do tada neviđena zla”, izjavio je Selaković.

Vence su položili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda i predstavnici ambasada Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana, kao i  pomoćnik predsednika Gradske opštine Voždovac Milijan Andrić i članica Veća Dubravka Tadić, delegacije SUBNOR-A Srbije i udruženja građana.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Beograda, kao i predstavnici ambasada Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana položili su vence kod Spomenika stradalim sovjetskim pilotima na Avali. U ime Opštine Voždovac vence su položili zamenik predsednika Slobodan Simonović i član Veća Opštine Dragan Rajić.

Spomenik sovjetskim veteranima je podignut na mestu gde je poginula delegacija visokih sovjetskih oficira u avionskoj nesreći 19. oktobra 1964. godine, koja je dolazila na proslavu dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda. Toga dana u nesreći život su izgubili načelnik generalštaba Sergej Birjuzov, general Vladimir Ivanovič Ždanov i još pet članova delegacije Crvene armije, koji su sa borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije učestvovali u oslobađanju grada.

Podelite vest: