MEĐUNARODNI MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE 2023. GODINE

Povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke 2023. godine, tokom oktobra Služba za polivalentnu patronažu DZ „Voždovac“ će u Kutku zdravlja (ul. Ustanička 16, u holu kod laboratorije) od 7:30 do 09:00 časova davati savete vezane za unapređenje zdravlja i podizanja svesti o značaju ranog otkrivanja raka dojke.

Omogućeni su i preventivni pregledi u “Kućici zdravlja” od 2. do 8. oktobra u periodu od 12:00 do 19:00 časova, lokacija: ugao Save Maškovića i Bebelove bb., a naspram okretnice autobusa za podavalska naselja.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 2.260.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih.

Upravo zato se oktobar, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na visoku rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke. Kada se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva, jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje je efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.

Podelite vest: