OBELEŽEN DAN SEĆANjA NA NEVINO STRADALE TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA U SPOMEN PARKU JAJINCI

Predsednica Gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić položila je venac u Spomen parku Jajinci u okviru državne ceremonije povodom Dana sećanja na nevino stradale tokom Drugog svetskog rata.

„Danas sam na ovom mestu gde su naši preci, komšije, rođaci položili svoje živote za slobodu. Preplavljena emocijama osećam potrebu da se u ime svih Voždovčana poklonim ovim junacima i odam poštu, jer svoje živote dali su da bi mi, naša deca i budući naraštaji živeli u slobodnoj i dostojanstvenoj Srbiji. U ovom teškom trenutku za Srbiju, kada po ko zna koji put jači i moćniji pokušavaju da nas ponize i na pravdi Boga nam oduzmu ono što nikada nismo, niti ćemo po cenu života dati, naše svetinje, naš ponos i dostojanstvo, na ovom mestu koje za našu slobodu ima posebnu vrednost, želim da istaknem da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i svi mi koji ga pratimo u njegovoj politici i podržavamo u njegovoj borbi, nećemo odustati od naše slobode i dostojanstva. Odlukom Vlade Srbije, spomen park od 2.10.2023. godine preuzima Muzej žrtava genocida. Živela Srbija“, istakla je predsednica Tomić Ilić.

Venac je položila i zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović koja je istakla da se danas sećamo stradanja Srba, Roma i Jevreja u Drugom svetskom ratu, ovde u Jajincima koje je mesto najvećeg stratišta na teritoriji okupirane Srbije u to vreme.

U ime Vlade Srbije venac je položila premijerka Ana Brnabić koja je istakla da danas kao i svake godine ponosno i odlučno obnavljamo zavet slobode, nezavisnosti i nepokornosti.

– Jajinci su mesto u našoj otadžbini u kojima se ulivaju naša zajednička sećanja na nedužne civilne žrtve stradale od pripadnika okupacionih sila i kvislinških formacija širom naše države. Sa ovog svetog mesta želim da poručim da Srbija nikada neće zaboraviti svoje nevine stradalnike i  da njihovu žrtvu ugrađuje u temelje svoje slobode, nezavisnosti i samostalnosti – rekla je Brnabić.

Prisutnima se obratio preživeli logoraš Milinko Čekić koji je istakao da mu je drago što država danas neguje kulturu sećanja na nevino stradale žrtve ratnih sukoba.

Ceremoniji su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, predstavnici Vojske Srbije, ambasada, vojnog i diplomatskog kora, preživeli genocida počinjenog u Drugom svetskom ratu kao i učesnici antifašističke borbe.

Podelite vest: