POSETOM BAJFORDOVE ŠUME ZAVRŠENI „DANI EVROPSKE BAŠTINE“

U okviru manifestacije „Dani evropke baštine“, danas je u „Bajfordovoj šumi“ na Banjici održano predavanje o ovom spomeniku prirode na kome su prisustvovali članovi Veća Gradske opštine Voždovac Ivana Banjac i Dragan Rajić.

Miroslav Barnak iz Službe za zaštićena prirodna dobra JKP „Zelenilo Beograd“ rekao je posetiocima, među kojima je bio ekološki tim Osnovne škole „Filip Filipović“ na čelu sa nastavnicima, kao i učenici drugog razreda Osnovne škole „Đura Daničić“, da je „Bajfordova šuma“ porglašena zaštićenim područijem radi zaštite i očuvanja prirodnih i estetsko – ambijetalnih vrednosti šumskog kompleksa. Vegetacija je bujna, najzastupljenije drveće su javor, hrast lužnjak, topola i bagrem, drugi sprat vegetacije čine glog, bagrem, grab, jasen, orah, zova i leska, a od prizemne flore najviše je bršljana, gljiva i mahovine. Lasica, krtica, veverica i šumski miš među najčešćim sisarima koji nastanjuju Šumu.

Ova šuma ima veliku biološku vrednost, povoljan geografski položaj, bogatu floru i faunu i stanište je za oko 70 vrsta ptica stanarica i selica.

„Bajfordova šuma“ se prostire na preko 40 hektara, svrstava se u zaštićeno područje treće kategorije, a naziv je dobila po režiseru, scenaristi i glumcu Timotiju Džonu Bajfordu, koji je bio glavi inicijator stavljanja šume na Banjici pod zaštitu.

Ovim divnim informacijama koje su građani i učenici mogli da saznaju od profesionalnog vodiča završena je manifestacija „Dani evropske baštine“ na Voždovcu za koju je i ove godine vladalo veliko interesovanje građana.

Podelite vest: