СВЕТСКА НЕДЕЉА ПРОМОЦИЈЕ ДОЈЕЊА

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност.  Потребна је подршка породице,здравствених радника, као и заједнице у целини.

У току Светске недеље промоције дојења од 1-7. августа, Служба за поливалентну патронажу ће у Кутку здравља (Улица Устаничка 16, у холу код лабораторије) од 7:30 до 10:00 часова давати савете везане за дојење.

Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава основну потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

Поделите вест: