DANAS JE SVETSKI DAN DOBROVOLjNIH DAVALACA KRVI

Slogan kampanje za Svetski dan davalaca krvi 2023. godine, koji se obeležava 14. juna je  „Daj krv, daj plazmu, deli život, deli često“. Fokusira se na pacijente kojima je potrebna doživotna transfuzijska podrška i naglašava ulogu koju svaka osoba može da ima, dajući vredan dar krvi ili plazme. Takođe naglašava važnost redovnog davanja krvi ili plazme kako bi se stvorilo bezbedno i održivo snabdevanje krvlju i krvnim proizvodima koji mogu biti uvek dostupni širom sveta, tako da svi pacijenti kojima je potrebna mogu da dobiju blagovremeno lečenje.

Ciljevi su da:

  • slavimo i zahvalimo pojedincima koji daju krv i podstiču više ljudi da postanu novi davaoci;
  • podstiču ljude dobrog zdravlja da redovno daju krv, što je češće moguće bezbedno i moguće, kako bi se promenio kvalitet života pacijenata zavisnih od transfuzije i pomoglo u izgradnji bezbednog snabdevanja krvlju u svim zemljama sveta;  
  • istaći kritičnu ulogu dobrovoljnog neplaćenog redovnog davanja krvi i plazme u postizanju univerzalnog pristupa sigurnim krvnim proizvodima za sve populacije; i
  • mobilizirati podršku na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou među vladama i razvojnim partnerima za ulaganje u, jačanje i održavanje nacionalnih programa krvi.

Gradska opština Voždovac čestita ovaj praznik svim građanima koji se redovno odazivaju pozivima na akcije i dobrovoljno daju krv.

Pozivamo i sve vas koji do sada niste dali krv, a to možete učiniti, da ne odlažete davanje krvi.

Podelite vest: