OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je na „Sajmu zelenih ideja, projekata i investicija“ povodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite životne sredine da je proteklom periodu ostvaren veliki napredak na polju zaštite životne sredine, pre svega kroz unapređenje regulatornog okvira za bržu i efikasniju zelenu transformaciju Srbije.

„Usvojen je set zakona koji su potvrdili našu rešenost da se zakonodavstvo u ovoj oblasti usaglasi sa evropskim. Prošle nedelje usvojili smo Strategiju niskougljeničnog razvoja, a usvojeni su i Program kvaliteta vazduha i Program razvoja cirkularne ekonomije. U toku je priprema prvog Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, kao i vrlo intenzivan proces izrade Strategije zaštite životne sredine – Zelena agenda sa Akcionim planom“, rekla je ministarka Vujović.

„Kroz projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, danas se otvara poziv jedinicama lokalnih samouprava za sufinansiranje mera zaštite vazduha, koji će omogućiti sprovođenje konkretnih mera u onim lokalnim samoupravama koje su izradile planove kvaliteta vazduha ili su ostvarile značajan napredak u planiranju kvaliteta vazduha. Pozivam lokalne samouprave da se blagovremeno prijave kako bi ostvarile sufinansiranje projekata do 50% od ukupne vrednosti i zajednički doprinele unapređenju kvaliteta vazduha“, rekla je ministarka.

Gradska opština Voždovac svakodnevno brine o očuvanju životne sredine, čišćenjem i ozelenjavanjem zelenih površina.

Podelite vest: