9. MART – SVETSKI DAN BUBREGA

U organizaciji Službe za polivalentnu patronažu, 09. marta od 7:30 do 10:00 časova, u Kutku zdravlja (ul. Ustanička 16, hol kod laboratorije) i uobičajeno kroz rad u porodicama predviđene su sledeće usluge/sadržaji:

  • Savetovanje o zdravim životnim stilovima: pravilna ishrana, svakodnevna fizička aktivnost, održavanje normalne telesne težine, izbegavanje suvišnog izlaganja suncu, štetnost udisanja duvanskog dima i zloupotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci;
  • Podela promotivnog materijala vezanog za unapređenje zdravlja i prevenciju obolevanja;
  • Kontrola krvnog pritiska, pulsa, BMI.

Slogan ovogodišnje kampanje „Budimo spremni na neočekivano, podržimo ranjive“ ima za cilj podizanje svesti o važnosti pravičnog pristupa u zbrinjavanju hroničnih bolesnika u hitnim stanjima.  Razorni događaji, lokalni (zemljotres, poplave, rat, ekstremne vremenske prilike) ili globalni ( pandemija KOVID-19),  utiču na funkcionisanje i životne uslove zajednice u celini, ali i na pojedince. Ovim poremećajima posebno su pogođeni oni koji boluju od hronične bolesti, jer je mogućnost pristupa odgovarajućim dijagnostičkim uslugama i lečenju i nezi uveliko ugrožena. Među njima su i bubrežni bolesnici kojih je više od 850 miliona širom sveta. Stoga je priprema za neočekivane događaje od velike važnosti za bubrežne bolesnike.

 

Podelite vest: