ODRŽANA TRIBINA U MZ RIPANj „POMOĆ U PRIKUPLjANjU NEOPHODNE DOKUMENTACIJE ZA UČESTVOVANjE NA KONKURSIMA ZA DOBIJANjE SUBVENCIJE IZ OBLASTI POLjOPRIVREDNE MEHANIZACIJE“

U Mesnoj zajednici Ripanj održana je javna tribina „Pomoć u prikupljanju neophodne dokumentacije za učestvovanje na konkursima za dobijanje subvencije iz oblasti poljoprivredne mehanizacije“ na kojoj su poljoprivrednici imali mogućnost da se prijave i registruju na e-agrar.

Prisutne građane pozdravila je predsednica Gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić i zahvalila im se na interesovanju kao i gostima iz Sekretarijata za poljoprivredu koji su došli i u Ripanj da pomognu poljoprivrednicima i objasne svaki korak ka dobijanju subvencija.

Okupljenima su informacije pružili i sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Savo Pavičić, načelnik Odeljenja za podsticaje Mladen Colarić, savetnik u Odeljenju za podsticaje Marko Cvikić, direktorka PSSS Milica Janković i član Veća Opštine Voždovac Dragan Životić.

„Grad Beograd svake godine raspisuje javne pozive za poljoprivredne subvencije na teritoriji grada Beograda za šta je potrebno da imate registrovano gazdinstvo, da ste sa teritorije grada Beograda i da vam je zemljište na teritoriji grada Beograda. Sekretarijat za poljoprivredu je u 2022. godini izdvojio 240 miliona dinara za podsticajna sredstva u poljoprivredi koja je dobilo 605 korisnika i to za nabavku: 102 traktora, 105 priključnih mašina, opreme za voćarsku i povrtarsku proizvodnju za 57 korisnika, 80 kvalitetnih junica, 476 ovaca, 10 koza i opreme za stočarstvo za 52 korisnika, opreme za pčelalarstvo (2.386 košnica, 4,808 kilograma satnih osnova i 179 komada ostale opreme) za 289 korisnika. Ove godine je sve povećano i izdvojena su sredstva u iznosu od 450.600.500,00 dinara, tako da bespovratna podsticajna sredstva za nabavku traktora koji su proizvedeni ili sklapani u Republici Srbiji snage do 60kW izdvojen je iznos od 150.000.000,00 dinara, za poljoprivredne priključne mašine izdvojili smo 120.600.500,00 dinara. Registrovanih pčelara je dosta u Ripnju tako da smo ove godine za pčelarsku opremu izdvojili 45.000.000,00 dinara”, rekao je sekretar Pavičić.

Direktorka PSSS Milica Janković zahvalila se Gradskoj opštini Voždovac na gostoprimstvu i spremnosti da pomogne svojim građanima i u poljoprivredi. „Mi smo danas ovde došli kompletno opremljeni da svakoga od vas ko je ovde došao, a nije instalirao aplikaciju i nije se registrovao preko e-uprave da to uradimo ovde na licu mesta. Registracija je prvi korak ka e-agraru i zamolila bih one koji nisu da to učine jer je to uslov za sve ubuduće što će se dešavati u poljoprivredi. E-platforma obećava mnogo lakši i brzi pristup svim fondovima i podsticajnim sredstvima. Na ovaj način mi vas pripremamo da spremni uđemo u priču sa e-agrarom čija se primena najavljuje od 1.aprila“ istakla je direktorka PSSS Milica Janković.

Podelite vest: