SEOSKA SLAVA U KUMODRAŽU OBELEŽANA KAO PRE PEDESET GODINA

Kumodraž je danas izgledao kao pre pedeset godina. Stanovnici ovog mesta organizovali su šetnju od Stare porte – crkveni zapis „Hrast“ do crkve Svete Trojice i tako ponovo oživeli tradicionalni i pravoslavni način obeležavanja seoske slave. Šetnju je zajedno sa građanima, članovima KUD-a„Avalski cvet“ i Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli Orlovi“, predvodila predsednica Gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić i funkcioneri. Veliki broj građana uzeo je učešće želeći da vrati prave vrednosti, da Kumodraž ponovo zablista sjajem slavnih predaka.

Predsednica Opštine Ivana Tomić Ilić zahvalila se mnogobrojnim građanima što prepoznaju ovu ideju koja ima za cilj da se stari srpski običaji, u skladu sa modernim vremenom, prenesu budućim generacijama ali i da se ne zaboravi mesto gde je rođen i naš slavni vojvoda Stepa Stepanović.

Svečanost je, posle praznične liturgije, otvorena himnom Republike Srbije, a onda i igrama KUD-a „Vojvoda Stepa“. Tradicionalnim pesmama publici su se predstavili Katarina Dimitrijević (vokalni solista) i Dejan Aksić (pijanista).

I nastup muzičkog ansambla „Fenečki biseri“ koji dolaze iz manastira Fenek iz Beograda praćen je gromoglasnim aplauzima. Posebnu pažnju dobili su vitezovi Udruženja „Beli Orlovi“ koji su poveli prisutne u srednji vek i prikazali im borbe uz muzičku podlogu i numere koje je izvodio gudački trio „Dinamika music“.

Posetioci su mogli da se posluže hranom i osveženjem, a mnogi od njih obećali da će prisutvovati i sledeće godine ovoj manifestaciji i tako dati svoj doprinos u očuvanju srpske tradicije i kulture.

Podelite vest: