ЗАВРШЕНО РЕНОВИРАЊЕ БИБЛИОТЕКЕ “ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ” НА ВОЖДОВЦУ

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас, у друштву заменице председника Скупштине града Андрее Радуловић, реновиране просторије Библиотеке „Доситеј Обрадовић” у Устаничкој улици на општини Вождовац. Догађају су присуствовали градски секретар за културу Иван Карл, подсекретарка за културу Гордана Гонцић и председница општине Вождовац Ивана Томић Илић.

Весић је подсетио да ће се за две године навршити 100 година од оснивања Библиотеке „Доситеј Обрадовић”, да немамо пуно институција са таквом традицијом и да би требало посебно да их чувамо.

– Срећан сам и задовољан јер смо заједничким радом успели да реновирамо просторије ове библиотеке, а укупан трошак износио је око 100.000 евра. Ту се подразумевају грађевински радови, нове полице и све оно што је било потребно да библиотека данас изгледа овако – истакао је Весић.

Он је нагласио да је Град спреман да настави са улагањем у библиотеке и друге установе културе и додао да је поносан на чињеницу да се никада није више улагало у установе културе.

– Иако је чињеница да се никада није оволико улагало у културу, то не значи да не може да се ради још боље и више. Поносни смо на Библиотеку града Београда која обавља важан посао за становнике српске престонице. Тај посао се не може мерити новцем и не може да се ради без љубави. Због тога смо посебно захвални људима који раде у градским библиотекама, а ми ћемо се трудити да то адекватно наградимо – истакао је заменик градоначелника.

Он је додао да је опремање Библиотеке „Доситеј Обрадовић” завршено, те да је данас договорено да се уреде и просторије читаонице које се налази на спрату испод. Такође је извесно да ће тај посао коштати мање него што је случај био са библиотеком, напоменуо је Весић.

– Када Општина Вождовац пронађе простор, намеравамо да отворимо једну библиотеку у неком од подавалских села. Град ће финансирати такве пројекте јер никада није довољно библиотека и установа културе. Ово није претерано велики и скуп пројекат, али је мени посебно драг јер је улагање у културу исто што и улагање у будућност – рекао је Весић.

Председница општине Вождовац Ивана Томић Илић је захвалила Горану Весићу и Андреи Радуловић што су обезбедили много боље услове корисницима услуга Библиотеке „Доситеј Обрадовић”.

– Наставићемо да радимо на проналажењу простора за библиотеку у подавалском подручју. Данас смо сазнали да ће Општина Вождовац добити додатних 50 милиона динара који ће бити потрошени у складу са потребама грађана – рекла је Ивана Томић Илић и истакла да Вождовчани поново имају своје место за читање и дружење са књигом.

Том приликом председница Општине је поклонила књиге и нагласила да ће Општина настојати да што више помогне рад и обогати фонд библиотеке.

Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков истакла је да су за установу на чијем је челу ово најлепши дани јер, како је рекла, један овако лепо реновиран и уређен простор „враћен је читаоцима на коришћење”.

– Општина Вождовац је велика. Имамо пуно чланова међу којима је и доста деце, студената, али и грађана који једноставно воле да читају – рекла је Јасмина Нинков.

Поделите вест: