ТУРИСТИЧКА ТУРА „ИСТОРИЈА ВОЖДОВЦА“

У оквиру дана Европске баштине на Вождовцу и ове године је организована тура „Историја Вождовца“ у оквиру које је предвиђен обилазак родне куће славног војводе Степе Степановића у Кумодражу и рудник „Црвени брег“ на Авали.

Велики број Београђана данас се, по први пут, нашaо у малој кући војводе Степе,  који је ратним вештинама и љубављу за своју Отаџбину, прекаљене српске војнике водио у велике победе. У кући која је подигнута средином 19. века у стилу старије моравске архитектуре рођен је 1856. године прослављени командант, војсковођа и војвода из свих ратова од 1876. до 1918. године у којима је ратовала Србија. Од водича су грађани сазнали да је сама кућа направљена у стилу народне архитектуре која је све ређа на територији главног града. Посетиоци су обишли спомен поставку у кући и оригинални војнички ковчег који се чува у кући.

Рудник „Црвени брег“ који се налази у подножју Авале, дочекао је посетиоце са поруком „Срећно“, са којом су испраћани и дочекивани рудари током векова. О рударском наслеђу Авале, које датира из неолита, грађане су упознали стручњаци са Рударско-геолошког факултета. Авалски рудник је богат оловом, цинком и сребром, ископаван је на пет нивоа, а користили су га још стари Римљани. Затворен је 1953. године и од тада служи студентима за праксу, захваљујући чему је очуван до данас. Доњи хоризонти рудника су потопљени од када је рудник затворен, јер пумпе више не раде.

Грађани су се спустили у окно рудника и из прве руке видели како изгледају рударска окна и како је било тешко ископавање руда. Захваљујући богатој историји, поред рудника отворен је скромни рударско – геолошки музеј.

Поделите вест: