VELIKI BROJ GRAĐANA U AKCIJI BESPLATNIH PREGLEDA U JAJINCIMA

Voždovčani, kao i građani sa drugih opština, danas su u Zdravstvenoj stanici „Jajinci“ imali priliku da provere svoje zdravlje i obave besplatne preglede, koje su povodom Svetskog dana srca, organizovali Dom zdravlja „Voždovac“  i opština Voždovac. Pored opšteg pregleda lekara, vršena je provera krvnog pritiska, određivanje BMI i EKG analiza.

Direktorka Doma zdravlja „Voždovac“ dr Nevenka Veličković, pozdravila je sve prisutne pacijente i zahvalila im što su se u tako velikom broju odazvali današnjoj akciji, koja je sprovedena u saradnji sa opštinom Voždovac. Ona je ukazala na značaj preventivnih pregleda, s obzirom da su bolesti srca i krvnih sudova, vodeći uzrok umiranja u Srbiji. „Ova akcija samo je jedna u nizu koje su organizovane na teritoriji opštine Voždovac sa ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva“ – objasnila je direktorka Doma zdravlja. Ona je podsetila građane da, u okviru zdravstvenog kutka na ulazu centralne zgrade u Krivolačkoj ulici, mogu svakodnevno izmeriti pritisak i konsultovati se sa lekarom, koji ih po potrebi može uputiti na dalje lečenje.

Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „Ojačajte svoje srce“, naglašavajući značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama.Zabrinjavajući je podatak da su bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od 52,4 % u svim uzrocima smrti, vodeći uzrok umiranja u Srbiji. Tokom 2015. godine u Srbiji je umrlo 54.376 osoba.

Svoju brigu o zdravlju stanovnika Voždovca, Dom zdravlja i Opština zajednički sprovode ulažući u izgradnju novih i renoviranju postojećih domova zdravlja. Ove godine završava se rekonstrukcija ambulanti u Ulici vojvode Stepe 226, kao i u Prnjavoru, dok su sredstva ovezbeđena i u toku je izrada projekata za još dve zdravstvene stanice koje nisu uređivane decenijama – u Kumodraž selu i u centru Ripnja.

Podelite vest: