NASILjE U PORODICI MOŽE BITI SPREČENO

Da bi se izašlo iz cikličnog ponavljanja zlostavljanja, nasilje prvo mora biti prepoznato. Osim fizičkog, postoji i ekonomsko, seksualno i psihičko nasilje, a proces izlaska iz nasilja započinje kada žrtva koja ga preživljava donese odluku da izađe iz te situacije.

Podršku žrtvama moraju da pruže specijalizovane institucije, kao i instistucije sistema koje su dužne da reaguju, a veoma je važno i da svaki pojedinac koji uoči nasilje u porodici podrži žrtvu, informiše je i ohrabri da nasilje prijavi.

Ovo su stavovi izneti na tribini „Da se ne ponovi“ koja je večeras održana u punoj sali Skupštine opštine Voždovac.

Domaćin tribine, predsednik Opštine Aleksandar Savić je rekao da se na tribini okupila stručna javnost – policija, sudstvo, socijalni i zdravstveni radnici, koji se bave uzrocima i posledicama nasilja, a da Opština i  Savet za bezbednost najviše mogu da doprinesu u prevenciji, „kao i da ekonomski osnažimo žrtve nasilja, tako što ćemo im obezbediti  obuku za posao“, rekao je Savić.

Načelnik  Policijske stanice Voždovac Nebojša Dragović je ukratko objasnio kako funkcioniše novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. „Kada je delovanje policijskih službenika u pitanju Zakonom je precizirano da od momenta prijave, policija koja je posebno obučena i ima posebne sertifikate za rad, izlazi na lice mesta, konstatuje situaciju i preduzima  hitne mere  – udaljenje počinioca i zabranu komunikacije počinica sa žrtvom“, istakao je Nebojša Dragović.

Objašnjavajući faze nasilja kroz koje počinilac i žrtva prolaze, komandir policijske ispostave Beli potok Milan Miletić rekao je da je cilj ove tribine i ovog projekta je da se podigne svest i ohrabre žrtve „treba da ih informišemo o njihovim pravima da ne trpe nasilje, već da u prvoj fazi nasilja prijave, jer je statistika pokazala da kada se raguje u prvoj fazi, nasilje se zautstavlja“, naglasio je Miletić.

Poražavajuću statistiku koja govori da je broj krivičnih prijava za nasilje u porodici u 2017. godini u porastu u odnosu na prethodnu godinu, izneo je zamenik javnog tužioca Drugog osnovnog javnog tužilaštva Predrag Milovanović i dodao da je samo na teritoriji Voždovca do današnjeg dana od početka godine izrečeno 60 hitnih mera.

„Suština je u prevenciji potencijalnog nasilja i potencijalnog učinioca, a moje iskustvo govori da je veoma važno i bodrenje žrtve da istraje u postupku“, zaključio je Predrag Milovanović.

U ime žena žrtava nasilja i njihovim problemima govorila je Nada Đuričković iz Romskog centra za žene i decu „Daje“ koja je naglasila da veliki broj žena ima strah da se obrati instistucijama, kao i Vesna Stanojević, direktorka Sigurne ženske kuće, koja je rekla da je suština da se žena žrtva nasilja ohrabri da prestane da se plaši, ali i da se ekonomski osnaži pre svega zbog dece koja su po pravilu takođe žrtve nasilja u porodici.

Na tribini su govorili i direktor centra za socijalni rad Voždovac Dragi Šantić, predstavnik misije OEBS u Srbiji Edin Kalač, a posebnu pažnju prisutnih izavao je književnik Vladimir Arsić, govoreći o svojim iskustvima koja je stekao istražujući teme nasilja nad decom. On je učesnicima tribine poklonio svoju knjigu „Lopatanje đavola“, a Opština Voždovac u saradnji sa NU „Svetozar Marković“ obezbedila besplatnu obuku za ženskog frizera, pedikira i manikira za žene žrtve nasilja u porodici.

Podelite vest: