OPŠTINA VOŽDOVAC I OKTOBARSKI REJON GRADA MINSKA POTPISALI POVELjU O SARADNjI

U okviru manifestacije „Dani Minska u Beogradu“, koja se održava od 5. do 7. juna, danas je u Starom dvoru svečano potpisan Sporazum o uspostavljanju saradnje između Gradske opštine Voždovac i Oktobarskog rejona Grada Minska u Belorusiji. Predsednik Minskog gradskog izvršnog komiteta Andrej Šorec i zvanična delegacija ovog grada sastala se prethodno u Starom dvoru sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i predsednikom Gradske opštine Voždovac Aleksandrom Savićem, što je bila prilika da se saradnja dva grada unapredi i dogovore konkretni projekti.

Potom su predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić i predsednik Oktobarskog rejona Anatolij Petrovič Žukovski potpisali Sporazum o uspostavljanju saradnje tog minskog rejona i Voždovca. Osnovna svrha navedenog Sporazuma je povezivanje prijateljskih naroda Republike Belorusije i Republike Srbije, a posebno povezivanje između Oktobarskog rejona Minska i Gradske opštine Voždovac, u cilju uspostavljanja i unapređenja saradnje i ostvarenja uzajamnih interesa dveju prijateljskih strana u oblastima privrede; kulture i umetnosti; nauke; obrazovanja; tehnologije i tehnološkog razvoja; uprave i razvoja lokalnih zajednica; turizma; sporta i omladine; socijalne solidarnosti; zaštite životne sredine, i drugim oblastima saradnje.

U razgovoru sa delegacijom Belorusije predsednik Savić je istakao dokazano prijateljstvo naroda Belorusije i Srbije, a koje je iskazano i u najtežim trenucima po Republiku Srbiju – u vreme bombardovanja 1999 godine. Kako je podsetio, opština Voždovac je upravo u znak zahvalnosti prošle godine dodelila javno priznanje – Povelju počasnog građanina Valeriju Briljovu i Vladimiru Čuševu – bivšim ambasadorima Republike Belorusije u Srbiji, za njihovo humanitarno i političko delovanje.

Posle potpisivanja sporazuma gradonačelnik Siniša Mali je rekao da je manifestacija „Dani Minska u Beogradu“ važan događaj, ali i veoma dobra prilika da građani Beograda upoznaju kulturu, tradiciju i istoriju Belorusije i grada Minska.

– Cilj ove manfestacije je da se približe naša dva naroda, dve zemlje, da se razvijaju poslovni odnosi, zapošljava industrija, ali i da se neki projekti zajedno realizuju. Sporazum o saradnji dva grada potpisan je još 2014. godine, a prošle godine Beograd je imao priliku da se predstavi na manifestaciji „Dani Beograda u Minsku“ – istakao je Mali.

Andrej Šorec je rekao da je ova manifestacija nastavak saradnje koja je započeta u Minsku prošle godine, te da je ovo viši nivo saradnje.

– Dva sporazuma koja smo danas potisali su korak ka konkretizaciji bolje saradnje. Imamo o čemu da razgovaramo ali i da se družimo. Ova manifestacija je nastavak unapređenja dobrih odnosa dve zemlje i dva grada – istakao je Šorec i dodao da je Beograd dobar i gostoprimljiv domaćin.

Ovom prilikom direktorka Studija B Ivana Vučićević i direktor gradske televizije Jurij Kozjatko, takođe su potpisali Sporazum o uspostavljanju saradnje STV i Studija B.

Događaju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, njegova zamenica Andrea Radulović, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić i vršilac dužnosti sekretara za privredu Milinko Veličković.

Podelite vest: