U RODNOJ KUĆI STEPE STEPANOVIĆA OBELEŽENA 88. GODIŠNjICA SMRTI SLAVNOG VOJVODE

U kompleksu rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu danas je svečano obeležena 88. godišnjica od njegove smrti. Tim povodom, u čast sećanja  na vojna dostignuća Stepe Stepanovića kojima je zadužio ceo srpski rod,  na spomen ploču u kompleksu vence i cveće su položili predsednik Gradske opštine Voždovac Aleksandar Savić, član Gradskog Veća Ivana Tomić, predsednik MZ „Kumodraž selo“ Dragan Životić i predstavnici Opštinskog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912 – 1920. godine.

U svečanom delu programa književnik i publicista Viktor Lazić govorio je detalje iz detinjstva,  mladosti i ratnih dana slavnog vojvode Stepe. „On nije hladni vojskovođa današnjih vremena, on je naš kolektivni predak koji nas je zadužio, koji nas je voleo i za koga smo svi vezani“ – poručio je Lazić okupljenima koji su došli  da odaju počast vojvodi.

Nakon toga, u obnovljenoj spomen kući, prikazan je kratak film primopredaje zastava od 6. juna 1911. godine iz arhiva Jugoslovenske kinoteke, uz objašnjenja stručnog saradnika Bože Marjanovića i prisećanje na blistavu vojničku karijeru vojvode Stepe.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Beograda, opštine Voždovac, Vojske Srbije, Zavoda za zaštitu spomenika, Doma zdravlja „Voždovac“, sveštenstva, rezervni vojni oficiri, učenici voždovačkih škola i drugi gosti.

Prethodno su na spomenik vojvode Stepe u Kumodražu vence položili pretstavnici OO Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912 – 1920. godine, u znak sećanja na nemerljiv doprinos vojvode Stepe Stepanovića pobedi srpske vojske u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Podelite vest: