OBELEŽENA DEČIJA ROMSKA SLAVA TETKA BIBIJA

Tradicionalnu slavu Roma širom sveta, Tetka Bibiju, obeležili su danas svečano, po 139. put, Romi na Voždovcu.

Predstavnici  GO Voždovac – poverenik za nacionalne manjine Zlatko Lenhart, rukovodilac Tomislav Perić i predsedništvo Kluba privrednika,  položili su venac na spomenik Tetka Bibiji, koji se nalazi u dvorištu društva  „Rom” u Ulici gospodara Vučića.

Oni su prisutnima čestitali praznik i podsetili ih da su vrata opštine Voždovac uvek otvorena za sva pitanja Roma sa Voždovca. Obeležavanje kulta Tetka Bibije počinje obrednim rezanjem slavskog kolača koji sveštenik  lomi sa domaćinima, a tokom čitavog dana Romi koji pristižu na slavlje pale sveće u maloj crkvi u dvorištu koja je posvećena ovoj svetiteljki i sa radošću dočekuju sve svoje prijatelje i komšije na posnu trpezu u prostorijama društva.  Vrata Udruženja otvorena su za sve ljude dobre volje. Posle toga romske porodice slavlje nastavljaju u svojim domovima kao svoju porodičnu slavu.

Romi imaju veliko poštovanje za kult nekanonizovane svetiteljke Bibije koja je zaštitnica dece. Legenda kaže da je u vreme smrtonosne bolesti kuge u 17. veku stara žena Bibija prolazila selom vodeći jagnje sa sobom. Molila je ljude da joj daju utočište od kiše koja je lila, ali niko nije hteo da je primi. Na kraju sela, u domu najsiromašnijih Roma kojima je svih sedmoro dece obolelo od kuge, podelili su sa njom svoj siromašni obrok i dali joj postelju da prespava. Ujutru su sva deca bila izlečena. Od tada Tetka Bibiju Romi slave kao svetiteljku i dovode svoju decu da celivaju njenu ikonu u kapelici. Tokom dana u kapelici se pomoli oko 700 Roma sa naše opštine.

Naše komšije, dragi susedi svake godine sa velikim poštovanjem pozivaju predstavnike svoje opštine da saborno, u ljubavi i tradiciji, obeleže ovaj praznik. Tako je bilo i ove godine.

Podelite vest: