Turnir „Kraljica šaha“ održan povodom Dana žena

Povodom Dana žena,  Gradska opština Voždovac i Šahovski klub „Delfin“, organizovali su šahovski turnir za učenice beogradskih osnovnih škola pod nazivom „Kraljica šaha“.

Osmomartovski šahovski turinir tradicionalno se održava u Beogradu 49 godina. Opština Voždovac i Šahovski klub „Delfin“ ove godine su se pridružili  manifestaciji sa ciljem kontinuiranog razvijanja znanja, veštine i umeća igranja šaha, kod devojčica,  kao osnove za šahovsku kulturu i brži razvoj kreativnih i intelektualnh sposobnosti.

Takmičenje je otvorio Milan Todić, član Veća opštine Voždovac zadužen za sport i omladinu, simboličnim povlačenjem prvog poteza.

Todić je rekao da je Opština prepoznala  primenu šahovske igre kod dece, kao sredstvo za razvoj inteligencije dece, njihove brže socijalizacije, afirmacije i uključenje najboljih u program razvoja talenata.

„Ova manifestacija postaće tradicionalna, a Opština će  pružati podršku svim mladim naraštajima“, istakao je Milan Todić.

Promoteri  akcije bili su ženski šahovski velemajstori – vanredni profesor dr Alisa Marić i Jovana Raport, kao i dr Sanja Petronić.

„Meni je veoma drago da sam danas na opštini Voždovac, na šahovskom turniru koji je okupio veliki broj devojčica koje su zainteresovane da sede za šahovskom tablom, povlače poteze, pritiskaju sat, baš kao pravi šahisti“, istakla je Alisa.

Takođe, Alisa je rekla da je zahvalna opštini Voždovac i Šahovskom klubu “Delfin“, što su prvi prepoznali značaj jedne ovakve manifestacije.

Na takmičenju “Kraljica šaha” učestvovalo je oko 300 devojčica sa teritorije grada Beograda, a Opština je takmičarke nagradila  medaljama i literaturom iz edicije Mala šahovska biblioteka.  Garnituru šahovskih figura  dobile su najbolje plasirene takmičarke iz svih kategorija.

Osveženje i voće za sve učesnike turnira obezbedio je Klub privrednika opštine Voždovac.

Podelite vest: