SVE O MALIGNIM BOLESTIMA NA ODRŽANOJ TRIBINI U DOMU ZDRAVLjA „VOŽDOVAC“

Na tribini pod nazivom „Sve što do sada niste znali o malignim bolestimakoja je održana večeras u prepunoj sali Doma zdravlja „Voždovac“, brojni zainteresovani građani  mogli su da postave pitanja i saznaju mnoge odgovore u vezi sa ovim teškim oboljenjem. Tribinu su, u želji da se podigne svest opšte javnosti o važnosti prevencije raka, organizovali Dom zdravlja „Voždovac“, Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre, Gradska opština Voždovac i predsednik Saveta za zdravstvo Voždovca dr Slađan Timotijević, koji je na početku izrazio zadovoljstvo velikom posećenošću današnjem predavanju.

Prezentaciju o skriningu karcinoma grlića materice održala je dr Valentina Andrejić, spec. ginekologije i akušerstva, citolog Doma zdravlja „Voždovac“. Skupu se obratio i prof. dr sc. med. Vladimir Kovčin, onkolog, upoznavši prisutne o načinima prevencije, ranoj dijagnostici i savremenom pristupu u lečenju kolorektalnog karcinoma, dok je prim. mr sc. med. Dragoslav Kandić, internista – gastroenterolog održao interaktivnu radionicu „Kolonoskopija, kao zlatni standard u skriningu kolorektalnog karcinoma“.

Posle bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori predstavljaju najčešći uzrok obolevanja i umiranja ljudi u većini zemalja u razvoju, pa i u Srbiji. Stoga naša zemlja već jedanaesti put aktivno u periodu od 22-28. januara 2017. godine učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, sa ciljem podizanja svesti  žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Opština i Dom zdravlja „Voždovac“, prepoznali su značaj ove kampanje i održavanjem današnje tribine preneli su poruku stanovništvu da je redovan pregled kod lekara najbolja zaštita.

Veoma posećenoj tribini, ispred Gradske opštine Voždovac je, pored odbornika Skupštine, prisustvovala i Bojana Radaković, načelnica Uprave, koja je napomenula da Opština ima odličnu saradnju sa  Domom zdravlja „Voždovac“ i uvek podržava akcije ovog tipa koje doprinose očuvanju zdravlja Voždovčana. „Pored toga Opština se, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Savićem, potrudila da bude otvorena nova Zdravstvena stanica u Jajincima, kao i u naselju Stepa Stepanović, a sve u cilju poboljšanja uslova zdravstvene zaštite naših sugrađana“- rekla je Bojana Radaković.

Podelite vest: