PREDSTAVLjENA BELORUSIJA NA VOŽDOVCU

U svečanoj sali opštine Voždovac danas je održana manifestacija „DANI BELORUSIJE NA VOŽDOVCU“, u organizaciji GO Voždovac i Ambasade Republike Belorusije u Beogradu. Izložbu fotografija o Belorusiji od Velikog rata do danas, kao i izložbu knjiga na srpskom, beloruskom i ruskom jeziku, svečano su otvorili predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić i Njegova Ekselencija ambasador Republike Belorusije Vladimir Čušev.

Predsednik Savić u govornom obraćanju pozdravio je uvaženog gosta i domaćina izložbe ambasadora Čuševa, drage prijatelje iz Belorusije i cenjene posetioce. „Sa ponosom mogu da istaknem tradicionalno prijateljstvo srpskog i beloruskog naroda, koje može biti uzor drugim evropskim narodima. Tome je doprinela dobra međunarodna politika Vlade Republike Srbije koju vodi naš premijer Aleksandar Vučić, a koju i mi, kao odgovorna lokalna samouprava, sledimo kroz ovakve manifestacije i druge vidove saradnje. Opština Voždovac ima niz godina izuzetnu saradnju sa prijateljskom Republikom Belorusijom, koja je pružala humanitarnu pomoć i podršku Srbiji u vreme bombardovanja i zato želimo našim iskrenim prijateljima da se zahvalimo ovom prilikom. Tokom 1999. godine, za vreme ratnog stanja u Srbiji, sedište Ambasade Belorusije bilo je na teritoriji opštine Voždovac u ul. Vojvode Toze. Belorusija je upućivala humanitarnu pomoć Srbiji, dok je posle okončanja ratnog stanja u avgustu 1999. godine Belorusija ugostila 60 dece iz Beograda i Kraljeva bez naknade.

Upravo iz tog razloga mi smo na Skupštini opštini Voždovac na poslednjoj sednici doneli odluku da dodelimo javno priznanje – Povelju počasnog građanina Valeriju Briljovu – bivšem ambasadoru Republike Belorusije u Srbiji i Vladimiru Čuševu – ambasadoru Republike Belorusije u Srbiji, za njihovo humanitarno i političko delovanje. Posebno pozdravljam Mariju Tišmu, koja je pokrenula ovu prijateljsku inicijativu između Ambasade i opštine Voždovac“ – rekao je Savić.

Posle projekcije filma „Belorusija u jednom danu“ ambasador Čušev otvorio je izložbu i zahvalio se na odluci za odlikovanje, rekavši da je to za njegovu zemlju velika čast. „Nastojaćemo da produbimo naše prijateljstvo sa opštinom Voždovac. Izložba predstavlja Belorusiju u Prvom svetskom ratu i pokazuje da je pored Srbije i  Belorusija dala svoj veliki doprinos pobedi. Mi smo uputili pismo gradonačelniku glavnog grada Belorusije i već postoji odluka da  jedan  od najvećih rejona grada Minska bude partnerska, odnosno, pobratimljena sa opštinom Voždovac“ – istakao je Čušev.

Cilj izložbe je prikaz stanja teritorije Belorusije i njenog stanovništva u doba Prvog svetskog rata, kao i karakterističnih crta spomenutog vojnog konflikta – „rovovski rat“ i „humanitarna katastrofa“. Ovoj manifestaciji prisustvovali su i narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe za prijateljstvo sa Belorusijom Dragomir Karić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Todorović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Novica Antić, Dušan Kozarev zamenik direktora Kancelarije za KiM u Vladi RS, zamenik direktora narodne biblioteke Belorusije Tatjana Kuzminjić, Milan Konjikovac, šef delegacije Ministarstva odbrane RS, predsednica Društva srpsko-beloruskog prijateljstva Dragana Kuzmanović, kao i mnogobrojni gosti.

Na kraju izložbe studenti Filološkog fakulteta Tijana Tularčević i Ljupka Jovanović, zajedno sa profesorkom Anom Naumovom, recitovali su stihove iz „Antologije Beloruske poezije“.

Podelite vest: