KULTURNO NASLEĐE VOŽDOVCA PRIBLIŽENO GRAĐANIMA BEOGRADA

U skladu sa ovogodišnjom temom „Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem“, poslednjeg dana programa u okviru Dana evropske baštine 2016, Gradska opština Voždovac ponudila je zainteresovanim građanima obilazak rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu i razgledanje Muzeja starih zanata u selu Rakovica.

Posetioci, predvođeni Vukom Mirčetićem, koordinatorom manifestacije za opštinu Voždovac, obišli su obnovljenu kuću vojvode Stepe u kojoj je i rođen, sagrađenu polovinom 19. veka. Zbog svojih istorijskih vrednosti, kao i zbog svog arhitektonskog značaja, proglašena je za spomenik kulture od velikog značaja za Beograd i celu Srbiju. Svi prisutni su, u očuvanom ambijentu kuće moravskog stila, gde je prikazan bogat sadržaj ovog spomen kompleksa, mogli da se upoznaju sa životom i vojnim zaslugama proslavljenog srpskog vojskovođe.

Tom prilikom je Vuk Mirčetić u ime Gradske opštine Voždovac, uručio zahvalnicu KUD-u „Stepa Stepanović“ iz Kumodraža, kao znak zahvalnosti za očuvanje srpskog folklora i tradicije.

Posle Kumodraža, grupa je posetila Muzej starih zanata koji doprinosi očuvanju, unapređenju i razvoju starih i umetničkih zanata i kućne radinosti. Muzejsku postavku čine rukotvorine tradicionalnih zanatlija, kao što su: kovač, opančar, drvodelja, stolar, korpar, bačvar, berberin, obućar… Posetioci su imali priliku da saznaju neke od tajni ovih zanata, sami samelju kafu, probaju da naprave sveće od pčelinjeg voska ili izbliza pogledaju kako su se nekada tkali nadaleko čuveni pirotski ćilimi…

Dejan Milosavljević i ostali članovi Nacionalne asocijacije za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“ odgovarali su na brojna pitanja zainteresovanih posetilaca. Ovaj jedinstveni muzej koji se nalazi u Bulevaru JNA 75 u selu Rakovica, može se pogledati i ostalim danima, a zakazivanje obilaska vrši se putem tel. 063/878-5988.

GostiZavršni deo manifestacije „Dani evropske baštine na Voždovcu“ održan je u OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ istog dana, gde je prikazan kulturno-umetnički program učenika i nastavnika ove škole, kao i škola „Danilo Kiš“ i „Karađorđe“. Zahvalivši se đacima i penzionerima kao nosiocima ovog programa, Mirčetić je naglasio da su upravo deca prioritet kome će se rukovodstvo opštine Voždovac posvetiti u ovom mandatu.

Manifestacija je sprovedena u zajedničkoj saradnji opštine Voždovac, udruženja penzionera, vrtići i domova za decu bez roditeljskog staranja.

Podelite vest: