ODRŽAN PRVI SASTANAK OPŠTINSKOG SAVETA ZA BEZBEDNOST

U cilju uspostavljanja i razvoja novih načina saradnje između policije i građana, zajednice i instistucija, a zarad povećanja lične i kolektivne bezbednosti, Ministartsvo unutrašnjih poslova Republike Srbije donelo je strategiju preventivnog rada pod nazivom „Strategija policije u zajednici“.

U skladu sa  ovom Strategijom formiran je Opštinski savet za bezbednost  sa ciljem angažovanja relevantnih subjekata zajednice u rešavanje bezbednosnih problema Gradske opštine Voždovac.  U sastav Saveta uključeni su predsednik Opštine, načelnik OUP-a Voždovac, direktor Doma zdravlja, direktor Centra za socijalni rad, predsednik Drugog osnovnog javnog tužilaštva, predsednik Aktiva škola, predstavnik Uprave gradske opštine i prestavnik Kluba privrednika sa teritorije Opštine.

Na prvom sastanku  Opštinskog saveta za bezbednost, kojim predsedava predsednik Aleksandar Savić, zaključeno je da je stanje bezbednosti na teritoriji opštine Voždovac na zadovoljavajućem nivou, ali da je u budućnosti neophodno preventivno delovati. Prema Izveštaju o stanju bezbednosti u proteklih šest meseci, broj krivičnih dela razbojništava, u odnosu na isti period prošle godine, smanjen je za 10,8%, a procenat rasvetljenih krivičnih dela je povećan na 46,3.

Članovi Saveta su se saglasili da je potrebno formirati operativno – stručne  timove koji će delovati preventivno i prilagođeno bezbednosnim potrebama građana, kako bi lična i kolektivna bezbednost bila unapređena.

Predloženo je da se oforme timovi za: sprečavanje i prevenciju prostitucije  i narkomanije, bezbednost u saobraćaju, protiv nasilja u porodici i prevenciju narušavanja javnog reda i mira u školskim dvorištima.

Prilikom diskusije o potrebi saradnje između lokalne samouprave, policije, institucija i građana,  koja može da doprinese prevenciji bezbednosnih problema, predsednik Aleksandar Savić rekao je da je Opština u osnovnim školama na Voždovcu postavila ograde i video nadzor, što je značajno uticalo na ukupno stanje bezbednosti. On je istakao da će se i u sledećoj budžetskoj godini planirati sredstva za poboljšanje bezbednosti naših najmlađih sugrađana.

Na sastanku  je prezentovan Priručnik za delovanje saveta za bezbednost u gradovima i optšinama, koji je  priredilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.Članovima Saveta predočeni su i problemi prostitucije i mogućnosti prevencije.

Podelite vest: