POTPISAN MEMORANDUM O SARADNjI VOŽDOVCA I ŠANGAJSKOG DISTRIKTA ĐADING

Prilikom pete posete prijateljske kineske delegacije Voždovcu, predsednik Opštine Aleksandar Savić potpisao je danas, 13. juna 2016. godine, Memorandum o saradnji  između  šangajskog distrikta Đading u NR Kini i Gradske opštine Voždovac. Memorandum je potpisan sa ciljem uspostavljanja prijateljskih odnosa  i  razvoja međusobne saradnje između dva grada i naroda. Sadržaj Memoranduma podrazumeva da obe strane razmenjuju ideje i projekte u skladu sa principima ravnopravnosti i uzajamne koristi u oblastima kao što su ekonomija, turizam, obrazovanje, kultura, kao i drugim oblastima koje doprinose ekonomskom i kulturnom razvoju društva.

Predsednik Savić sa svojim saradnicima, toplo je dočekao petočlanu kinesku delegaciju, koju je predvodio g-din Ma Čunlei, sekretar KP Komiteta disktrikta Đading i poželeo im dobrodošlicu u Beograd i Voždovac. Posebno se zahvalio Marini Pop Cenić i Goranu Vasiljeviću iz Društva Daleki istok, koji već pet godina uspešno organizuju susrete sa predstavnicima Đadinga i koji su omogućili da Voždovac bude jedina gradska opština koja je potpisati Memorandum o saradnji i prijateljstvu. „Kod nas ste uvek dobro došli, jer je srpski narod uvek voleo i voleće narod Republike Kine. Zahvaljujem vam se u moje lično ime, ali i u ime premijera Aleksandra Vučića što se odnosite zaštitnički prema nama, jer ste pravdoljubivi i podržavate slobodarske ideje nejakih i slabih naroda, kao što smo mi sada“ – rekao je Savić. On je gostima predstavio Voždovac i izrazio nadu da će se ovim memorandumom ostvariti saradnja na polju obrazovanja, nauke, kulture i sporta, ali i industrijskim zonama koje su u planu da se otvore na teritoriji Voždovca. Predsednik je potom predstavio članove svoga mladog tima, koji je do sada pokazao odlične rezultate u oblasti  obrazovanja, sporta, saobraćaja i infrastrukture.

Predsedavajući kineske delegacije g-din Čunlei zahvalio se srdačnim domaćinima i izrazio uverenje da će se saradnja dve opštine ubuduće još više učvrstiti na poljima nauke, sporta, obrazovanja, tehnike i industrije. On je predstavio Šangaj i distrikt Đading koji je naročito poznat po automobilskoj industriji i trkama formule 1.

DelegacijePo završetku razgovora obe delegacije su razmenile poklone, a gosti su pozvali predstavnike opštine Voždovac da posete Šangaj u najskorijem periodu, što su domaćini srdačno prihvatili.

Podelite vest: