POKRENUT PLAN UKLANjANjA FEKALNOG JEZERA U KUMODRAŽU

Fekalno jezero u Kumodažu, koje izaziva veliku ekološku katastrofu za građane ovog dela Voždovca, danas su obišli gradski menadžer Goran Vesić i predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, zajedno sa direktorom JKP „Vodovod i kanalizacija“ Svetozarom Veselinović i direktorom Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda  Branislavom Popovićem.

Oni su izašli na teren i hitno reagovali na prijave građana koji su se krajem 2015. godine obratili nadležnim gradskim i opštinskim organima za urgentnu intervenciju i rešenje problema fekalnog jezera. Građani iz okolnih naselja upozorili su da je odvodna kanalizaciona cev koja prolazi ispod Kumodraške ulice, sada Bulevar Peka Dapčevića, potopljena na svom završetku, a talogom jezera ista može biti zagušena, što će izazvati izbijanje fekalija na kontrolnoj šahti, kod broja 301, odnosno kod autobuske stanice za linije 25 i 39.

Prilikom obilaska fekalnog jezera i mesta gde se izlivaju otpadne vode Goran Vesić je rekao da će problem zagađenog jezera biti rešen tokom ove godine. „Fekalno jezero je površine dva hektara, a nastalo je tako što je neko bespravnom gradnjom nasipao materijal, zatvorio Kumodraški potok čime je stvoreno jezero u koje se slivaju sve fekalne vode iz kanalizacije. Ovaj problem je skandalozan. Pre svega, jezero predstavlja izvor zaraze tokom leta, ovde se legu komarci, ovo je nešto što ljudima koji tu žive otežava život. Takođe, zbog ovog problema, dva izvora koja se nalaze u blizini su zagađena i ne koriste se”, rekao je Vesić. On je dodao da će se sa radovima početi čim to vremenski uslovi dozvole, i obećao da će biti završeni do leta.

Direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Svetozar Veselinović je objasnio da će se prvo pristupiti rešavanju posledica, a onda i uzroka. „Krećemo sa isušivanjem i evakuacijom jezera skidanjem nasipa, a istovremeno ćemo krenuti sa projektovanjem da kanalizaciju sa prostora Kumodraž sela, koja se izliva u ovo veštačko jezero, ubacimo u naš kanalizacioni sistem” – objasnio je Veselinović.

Predsednik GO Voždovac Aleksandar Savić najavio je da će se skorom izgradnjom Jelezovačkog kolektora steći uslovi da građani nakon dugo godina mogu normalno da ispuštaju fekalne vode u kanalizaciju. „Bivša gradska vlast na čelu sa Demokratskom strankom  u proteklih 4-5 godina nije imala sluha na sve apele opštine Voždovac da se ovo fekalno jezero na neki način izmesti i osuši. Naša inspekcija je redovno kažnjavala ljude koji su nasipali ovaj prostor, ali jednostavno nismo imali podršku tadašnjeg gradskog rukovodstva, što  nas je dovelo do ove situacije. Sada, uz podršku Grada i mi polako rešavamo sve probleme. U nekom periodu od mesec dana bi trebalo da krenu radovi i na Jelezovačkom kolektoru u Jajincima koji bi trebalo da pokupi sve fekalne vode iz Jajinaca, sela Rakovica i jednog dela opštine Rakovica, čime će se steći normalni uslovi za život. To ćemo isto uraditi i u Kumodražu“ – rekao je predsednik Savić.

Podelite vest: