TRIBINA „BEZBEDNOST DECE U SAOBRAĆAJU“ U OPŠTINI VOŽDOVAC

Tribina „Bezbednost dece u saobraćaju“ održana je danas u skupštinskoj sali Gradske opštine Voždovac, u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja, Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, GO Voždovac i Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“.

Na prezentaciji namenjenoj roditeljima, učiteljima i vaspitačima, predstavljeni su savremeni pristupi u edukaciji dece za bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Prisutne je, ispred Sekratarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, pozdravila pomoćnik sekretara Danijela Marković i objasnila da će se ovakve korisne edukativne tribine održati u svim beogradskim opštinama. – Zahvaljujem se Agenciji za bezbednost saobraćaja na inicijativi koju smo mi rado podržali. Ovo je edukacija roditelja, učitelja i nastavnika, kako da naučimo našu decu da se bezbedno ponašaju u saobraćaju – rekla je Danijela Marković.

Miloš Stojanović, član Veća opštine Voždovac zadužen za predškolske i školske ustanove, zahvalio se na velikom broju prisutnih koji su pokazali interesovanje za temu bezbednosti dece, koja je svima na prvom mestu. Ujedno je pohvalio izutetnu saradnju sa Gradom, kao i PU „Čika Jova Zmaj“.„U cilju povećanja bezbednosti naših najmlađih Opština je u prethodne dve godine uvela video nadzor u svim osnovnim školama na svojoj teritoriji, omogućila da se školska dvorišta ograde, a svim prvacima na početku školske godine podeljeni su Saobraćajni bukvar i Pažljivkova pravila“ – podsetio je Stojanović.

Na početku predavanja Duško Pešić iz Agencije za bezbednost saobraćaja rekao je da se pored kampanje „Pažljivko“ i kroz ovakve tribine skreće pažnja na bezbednost dece. On je putem video prezentacije predstavio statističke podatke koji pokazuju da se broj stradale dece u odnosu na 2010. godinu dosta smanjio, ali da je veoma važna prevencija i upotreba dečijih zaštitnih sistema (sedišta za bebe, pojaseva, kaciga za motocikle), koja je na žalost nedovoljna. „Strategija za bezbednost saobraćaja predviđa da do 2020. dostignemo nultu smrtnost dece u saobraćaju i da se za 50 odsto smanji broj saobraćajnih nezgoda“ – naveo je Duško Pešić.

U Tribini su učestvovali i Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja i Lidija Hutović, direktorka PU „Čika Jova Zmaj“.

Podelite vest: