IZLOŽBA „DRAGUTIN GAVRILOVIĆ – MAJOR SA ČINOM PUKOVNIKA“ U OPŠTINI VOŽDOVAC

U svečanoj sali Gradske opštine Voždovac danas je otvorena izložba pod nazivom „DRAGUTIN GAVRILOVIĆ – MAJOR SA ČINOM PUKOVNIKA“, koja je organizovana povodom 100 godina od odbrane Beograda 1915. godine, a u čast komandanta odbrane majora Gavrilovića.

Savetnik predsednika GO Voždovac Vuk Mirčetić svečano je otvorio izložbu, izrazivši  zadovoljstvo što je ova izuzetna postavka u slavu nacionalnog junaka pukovnika Gavrilovića izložena u opštini Voždovac. On je posebno pohvalio mlade ljude koji su pokazali svoje interesovanje i došli na otvaranje izložbe da se upoznaju sa istorijskim činjenicama važnim za ceo srpski narod.

Ispred Saveza potomaka ratnika – OO Voždovca Dragan Spasić pozdravio je prisutne i podsetio ih na događanja od pre 100 godina i čuveno obraćanje pukovnika Gavrilovića svojim vojnicima, kada je, sa sabljom u ruci komandovao polazak u juriš vojnicima tri voda 2. bataljona i dva voda 3. bataljona X kadrovskog puka, delova Sremskog dobrovoljačkog odreda i odreda žandarma:

“Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja. Naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine… Vi nemate da se brinete za vaše živote, koji više ne postoje… Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!”.

O značaju i veličini majora Gavrilovića, čije ime je utkano u priču o herojskoj odbrani Beograda 1915. godine, govorio je Ivan Stratimirović iz Saveza potomaka ratnika 1912 – 1920.

Svečanost su svojim izvođenjem pesme Tamo daleko i recitacijom Prkosne pesme Dobrice Erića, upotpunile učenice Nevena Dimitrijević i Valentina Andrić.

Major Dragutin Gavrilović, rođen 12. maja 1882. u Čačku, postavljen je za komandanta 2. bataljona X kadrovskog puka početkom 1915. godine. Za vreme herojske odbrane Beograda vodio je upornu borbu sa Austrijanacima u Donjem gradu Beogradske tvrđave i na Dunavskom keju 7. oktobra 1915. godine.

Izložba je otvorena od 19. do 21. oktobra 2015. godine u svečanoj sali GO Voždovac(Ustanička 53).

Organizatori izložbe su GO Voždovac i Savez potomaka ratnika 1912-1920, OO Voždovac, OO Stari Grad, Podružnica Ripanj i Podružnica Jajinci, a autor izložbe je Radivoje Bojović, kustos Narodnog muzeja Čačak.

Podelite vest: